Čím je káva Arabica výnimočná?

Please enter banners and links.

Každá zmes predstavuje inú a jedinečnú kávu. Aby sa dosiahla vysoká harmónia chuti, je potrebné zmiešať aj niekoľko druhov káv. Aspoň raž za život sa milovník kávy určite stretne s pojmami Arabica a Robusta. Ktorá je lepšia? Ako si vybrať tú pravú kvalitnú kávu?

Bez názvu

Kávovník arabský – Arabica

Káva Arabica aktuálne tvorí približne 75% celosvetovej produkcie kávy. Vďaka svojej lahodnej chuti patrí k najvyhľadávanejším komoditám. Arabica je kvalitná káva s nižším obsahom kofeínu a so širším spektrom chuti. Jej chuťové vlastnosti ovplyvňuje napríklad spôsob praženia či samotná príprava kávy.

 

Typov Arabicy dnes nájdeme veľké množstvo. Vďaka zväčšujúcej sa obľube rastie počet jej druhov napríklad šľachtením. Základnou odrodou kávovníka arabského je Arabica Typica. Najväčšími kávovými zrnami na svete sa môže pochváliť Arabica Maragogypy a svojou sladkastou chuťou a tónmi lesného ovocia je známa Arabica Geisha.

 

Najväčším pestovateľom kávy Arabica je nepochybne Brazília. Pestovať tento druh kávy nie je najjednoduchšia záležitosť, pretože kávovníky zarodia až po 4-6 rokoch od vysadenia.

 

Káva Arabica vs. Robusta – nekonečný boj alebo trvalá súhra?

Každý milovník kávy sa už určite stretol s pojmami káva Arabica a Robusta. Aký je medzi nimi rozdiel? Ktorá je silnejšia, chutnejšia?

Existujú dva základné druhy kávovníka, ktorými sú Arabica (coffea arabica) a Robusta (coffea canephora). Ich rozdiel spočíva nielen v chuti, ale aj v mnohých iných faktoroch.

Arabica obsahuje menej kofeínu než Robusta (cca 1,5%), ale je silnejšia. Oplýva výraznejšou chuťou, niekedy mierne kyslou a objaviť sa pri nej môže aj vôňa čokolády. Pri pražení uvoľňuje zo svojho jadra viac aromatických olejov, preto obsahuje viac cukru. Arabica sa pestuje vo vyššej nadmorskej výške ako Robusta a jej rastlina je náročnejšia na starostlivosť.

Robusta napriek vyššiemu podielu kofeínu zjemňuje chuť kávy a espresso káve navyše pridáva lahodnú vysokú penu. Zrnká Robusty oproti Arabice bývajú drobnejšie a zaoblenejšie s rovnou ryhou uprostred. Po upražení sú zrnká ľahko rozoznateľné.

Bez názvua

Ako spoznať kvalitu vo svete mnohých druhov kávy?

Starostlivo vyberané, celé, neporušené, bez nečistôt, rovnomerne pražené a neprepálené kávové zrnká – to sú predpoklady kvalitnej kávy. Nekvalitné zrnká kávy sú dolámané, prepálené, s obsahom kamienkov alebo drievok. Takáto lacná a nekvalitná káva nie je zdraviu prospešná.

 

K najlepším na svete patria kávy zložené buď len z kávových zŕn Arabica alebo v kombinácii zo zrnom Robusty.

Reklamný článok

Foto: bigstockphoto.com a pixabay.com