Please enter banners and links.
Potrebujete narýchlo recept na dobrú omáčku, ktorá nebude náročná na suroviny? Skúste naše tipy.
Šampiňónová omáčka
- 1 cibuľa
- 200 g šampiňónov
- 2 kocky syrokrému
- 2 lyžičky škrobovej múčky
- 150 ml mlieka
- olej
- karí korenie
- bazalka
- soľ
Cibuľu nakrájajte na kúsky a dajte orestovať. Potom pridajte šampiňóny ktoré ste pokrájali na plátky a poduste. Hoďte štipku karí korenia a podlejte vodou. Do tejto vriacej masy pridajte syrokrém a varte asi desať minút. Nezabudnite ju ešte zahustiť škrobovou múčkou rozmiešanou v mlieku. Hotovú omáčku na záver dochuťte soľou a bazalkou.
Paradajková omáčka
- pol kila paradajok
- 1 struk cesnaku
- 2 lyžice olivového oleja
- petržlenová vňať
- mleté čierne korenie
- soľ
Cesnak pokrájajte nadrobno a opražte ho na oleji. Pridajte paradajky, ktoré ste sparili, ošúpali a pokrájali. Vhoďte soľ a korenie. Zmes varte na prudkom ohni približne päť minút. Hotovo! Na záver už len primiešajte petržlenovú vňať posekanú/potrhanú na malé kúsky.
Zelerová omáčka
- 400 g zeleru
- 40 g masla
- 60 g hladkej múky
- 100 g paradajkového pretlaku
- 300 ml mlieka
- zeleninový vývar
- mleté čierne korenie
- cukor
- soľ
Zeler očistite, pokrájajte ho a uvarte v osolenej vode. Z múky a masla urobte svetlejšiu zápražku ktorú potom rozriedite s vývarom. Pridajte pretlak, premiešajte a dobre povarte viac ako päť minút. Potom zmes prepasírujte cez sito, pridajte prevarené mlieko a krátko povarte. Dochuťte korením a cukrom.
Chrenová omáčka
- 2 lyžice hladkej múky
- 200 ml smotany
- rastlinný tuk
- vývar
- postrúhaný chren
- ocot, soľ a cukor na dochutenie
Z rastlinného tuku pripravte zápražku ktorú zriedite vývarom a uvaríte do zhustnutia. Potom prilejte smotanu a za stáleho miešania varte pár minút. Omáčku preceďte, pridajte najemno postrúhaný chren a ochuťte octom, cukrom a soľou podľa vlastnej chuti.
Napísala: Zuzana Šusterová
FOTO: freedigitalphotos.net