Chutné polievky

Please enter banners and links.

Dostali ste chuť na polievku? Prineste do svojej kuchyne nové recepty na polievky, ktoré si určite zamilujete.

 

Z jedlých gaštanov

30 dkg gaštanov

200 ml zeleninového bujónu

8 dkg koreňového zeleru

1 malý strúčik cesnaku

200 ml sladkej smotany (najlepšie 36 % smotana)

4 – 5 dkg masla

muškátový oriešok

cukor

soľ

čierne korenie

Na “zvlnenej” strane nakrájajte gaštany krížom a pečte ich 8 minút v rúre nahriatej na 200 °C. Olúpte ich ešte za horúca. V malom hrnci uvarte bujón, pridajte gaštany a zeler. Varte 15 minút na strednom plameni a potom preceďte. Odmerajte 150 ml smotany, 100 ml scedeného bujónu, pridajte gaštany a všetko spolu zmixujte. Dolejte ešte také isté množstvo bujónu aby sa získala krémovejšia konzistencia, pridajte maslo a ďalej premixujte.

Dochuťte muškátovým orieškom, soľou, korením, cukrom a cesnakom podľa vlastnej chuti, zvyšnú smotanu vyšľahajte na šľahačku a vmiešajte do polievky úplne nakoniec.

 

 

Zo zeleniny

1 a ¼ vývaru

1 malý karfiol

40 dkg brokolice

4 mrkvy

20 dkg zeleru

1 cibuľa

1 pór

3 paradajky

1 strúčik cesnaku

3 lyžice olivového oleja

čierne korenie

soľ

Všetku zeleninu očistite a dobre umyte. Karfiol a brokolicu rozdeľte na ružičky, mrkvu nakrájajte na kolieska, zeler na kocky a pór na pásiky. Paradajky sparte, oberte z nich šupku, odstráňte semienka a dužinu nakrájajte na osminky. Cesnak očistite a roztlačte do malého množstva olivového oleja. Zvyšný olej  rozohrejte v hrnci a opražte na ňom zeleninu. Pridajte cesnak, vlejte vývar a dochuťte korením. Všetko spolu potom varte asi 20 minút na malom ohni.

Dochuťte podľa vlastnej chuti korením. Podávať môžete aj s bielym pečivom.

 

 

Z cibule

½ kurčaťa

2 poháre mlieka

2 žĺtka

1 lyžica tuku

2 mrkvy

2 petržleny

½ zeleru

2 veľké cibule

4 lyžice ryže

zväzok petržlenovej vňate

soľ

čierne korenie

Pripravenú porciu kurčaťa opláchnite, zalejte vodou a varte pod pokrievkou aspoň 30 minút. Mrkvu, petržlen a zeler umyte a očistite. Jednu cibuľu ošúpte a prekrojte na polovicu. Zeleninu vložte do vývaru a varte kým nezmäkne. Potom sceďte. Druhú cibuľu ošúpte, opláchnite a nakrájajte nadrobno. Osmažte na tuku, zalejte mliekom a varte na malom plameni až kým nezmäkne. Následne zmixujte a odstavte. Ryžu opláchnite, zalejte pripraveným hydinovým vývarom, uvarte a zmiešajte so zmixovanou cibuľou. Varte ešte niekoľko minút, vmiešajte so žĺtkami a nasekanou petržlenovou vňaťou.

Dochuťte korením.

Napísala: Zuzana Šusterová

FOTO: freedigitalphotos.net