Please enter banners and links.
Dostali ste chuť na polievku? Prineste do svojej kuchyne nové recepty na polievky, ktoré si určite zamilujete.
Z jedlých gaštanov
30 dkg gaštanov
200 ml zeleninového bujónu
8 dkg koreňového zeleru
1 malý strúčik cesnaku
200 ml sladkej smotany (najlepšie 36 % smotana)
4 – 5 dkg masla
muškátový oriešok
cukor
soľ
čierne korenie
Na “zvlnenej” strane nakrájajte gaštany krížom a pečte ich 8 minút v rúre nahriatej na 200 °C. Olúpte ich ešte za horúca. V malom hrnci uvarte bujón, pridajte gaštany a zeler. Varte 15 minút na strednom plameni a potom preceďte. Odmerajte 150 ml smotany, 100 ml scedeného bujónu, pridajte gaštany a všetko spolu zmixujte. Dolejte ešte také isté množstvo bujónu aby sa získala krémovejšia konzistencia, pridajte maslo a ďalej premixujte.
Dochuťte muškátovým orieškom, soľou, korením, cukrom a cesnakom podľa vlastnej chuti, zvyšnú smotanu vyšľahajte na šľahačku a vmiešajte do polievky úplne nakoniec.
Zo zeleniny
1 a ¼ vývaru
1 malý karfiol
40 dkg brokolice
4 mrkvy
20 dkg zeleru
1 cibuľa
1 pór
3 paradajky
1 strúčik cesnaku
3 lyžice olivového oleja
čierne korenie
soľ
Všetku zeleninu očistite a dobre umyte. Karfiol a brokolicu rozdeľte na ružičky, mrkvu nakrájajte na kolieska, zeler na kocky a pór na pásiky. Paradajky sparte, oberte z nich šupku, odstráňte semienka a dužinu nakrájajte na osminky. Cesnak očistite a roztlačte do malého množstva olivového oleja. Zvyšný olej rozohrejte v hrnci a opražte na ňom zeleninu. Pridajte cesnak, vlejte vývar a dochuťte korením. Všetko spolu potom varte asi 20 minút na malom ohni.
Dochuťte podľa vlastnej chuti korením. Podávať môžete aj s bielym pečivom.
Z cibule
½ kurčaťa
2 poháre mlieka
2 žĺtka
1 lyžica tuku
2 mrkvy
2 petržleny
½ zeleru
2 veľké cibule
4 lyžice ryže
zväzok petržlenovej vňate
soľ
čierne korenie
Pripravenú porciu kurčaťa opláchnite, zalejte vodou a varte pod pokrievkou aspoň 30 minút. Mrkvu, petržlen a zeler umyte a očistite. Jednu cibuľu ošúpte a prekrojte na polovicu. Zeleninu vložte do vývaru a varte kým nezmäkne. Potom sceďte. Druhú cibuľu ošúpte, opláchnite a nakrájajte nadrobno. Osmažte na tuku, zalejte mliekom a varte na malom plameni až kým nezmäkne. Následne zmixujte a odstavte. Ryžu opláchnite, zalejte pripraveným hydinovým vývarom, uvarte a zmiešajte so zmixovanou cibuľou. Varte ešte niekoľko minút, vmiešajte so žĺtkami a nasekanou petržlenovou vňaťou.
Dochuťte korením.
Napísala: Zuzana Šusterová
FOTO: freedigitalphotos.net