Please enter banners and links.
Doprajte si chutné banány nielen v kokteiloch a zmrzlinách, ale tiež v sladkých dobrotách. Váš magazín mnau.sk ponúka dva rýchle typy na jedinečné koláče v ktorých hlavná úloha patrí práve banánom. Dobrú chuť.
Banánový koláčik
- 500 g hladká múka
- 250 g kryštálový cukor
- 100 g masla
- 3 vajíčka
- 7 lyžice smotany
- 4 banány
- biela čokoládová poleva a ovocie na dozdobenie
V mise vyšľahajte vajíčka spolu s maslom a cukrom až do peny. Potom pridajte vidličkou popučené banány, múku, cukor a smotanu. Všetko spolu vypracujte na jemné cesto ktoré vylejete na plech obložený papierom na pečenie. Pečte približne tridsať minút. Hotový koláčik nechajte odstáť aby nebol teplý a polejte ho vrstvou bielej čokolády. Na tanierik pridajte aj svieže letné ovocie.
Banánové rožteky
- 8 banánov
- 100 g masla
- 2 vajíčka
- 2 lyžice mlieka
- 2 lyžice nasekaných mandlí
- 50 ml marhuľového (alebo iného) lekváru
- 100 g práškového cukru
- 300 g hladkej múky
- 1 citrón (šťava a kôra z neho)
- štipka soli
Múku nasypte do misky spolu so soľou, pridajte nastrúhanú citrónovú kôru, cukor, jedno vajíčko, maslo nakrájané na plátky a spracujte všetky tieto suroviny na cesto ktoré je možné podľa potreby zvláčniť mliekom. Hotové vypracované cesto nechajte odpočívať v chladničke približne hodinu. Medzitým môžete banány ošúpať a pokvapkať ich citrónovou šťavou. Cesto vyberte z chladničky po hodine, rozvaľkajte ho a nakrájajte na štvorce so stranou asi trinásť centimetrov (podľa veľkosti banánov). Na každý štvorček cesta uložte priečne banán, okraje potrite bielkom a obtočte ich okolo banána pričom kraje pevne pritlačíte. Hotové kúsky poukladajte na plech, potrite rozšľahaným žĺtkom a pečte v rúre. Hotové ich natrite lekvárom a posypte mandľami. Lekvár však môžete nechať len na kraji taniera, prípadne rožteky ochutiť podľa vlastnej predstavy.
Napísala: Zuzana Šusterová
FOTO: freedigitalphotos.net