Banánové dobrôtky

Please enter banners and links.

Doprajte si chutné banány nielen v kokteiloch a zmrzlinách, ale tiež v sladkých dobrotách. Váš magazín mnau.sk ponúka dva rýchle typy na jedinečné koláče v ktorých hlavná úloha patrí práve banánom. Dobrú chuť.

 

Banánový koláčik

  •  500 g hladká múka
  •  250 g kryštálový cukor
  •  100 g masla
  •  3 vajíčka
  •  7 lyžice smotany
  •  4 banány
  •  biela čokoládová poleva a ovocie na dozdobenie

V mise vyšľahajte vajíčka spolu s maslom a cukrom až do peny. Potom pridajte vidličkou popučené banány, múku, cukor a smotanu. Všetko spolu vypracujte na jemné cesto ktoré vylejete na plech obložený papierom na pečenie. Pečte približne tridsať minút. Hotový koláčik nechajte odstáť aby nebol teplý a polejte ho vrstvou bielej čokolády. Na tanierik pridajte aj svieže letné ovocie.

 

Banánové rožteky

  •  8 banánov
  •  100 g masla
  •  2 vajíčka
  •  2 lyžice mlieka
  •  2 lyžice nasekaných mandlí
  •  50 ml marhuľového (alebo iného) lekváru
  •  100 g práškového cukru
  •  300 g hladkej múky
  •  1 citrón (šťava a kôra z neho)
  •  štipka soli

Múku nasypte do misky spolu so soľou, pridajte nastrúhanú citrónovú kôru, cukor, jedno vajíčko, maslo nakrájané na plátky a spracujte všetky tieto suroviny na cesto ktoré je možné podľa potreby zvláčniť mliekom. Hotové vypracované cesto nechajte odpočívať v chladničke približne hodinu. Medzitým môžete banány ošúpať a pokvapkať ich citrónovou šťavou. Cesto vyberte z chladničky po hodine, rozvaľkajte ho a nakrájajte na štvorce so stranou asi trinásť centimetrov (podľa veľkosti banánov). Na každý štvorček cesta uložte priečne banán, okraje potrite bielkom a obtočte ich okolo banána pričom kraje pevne pritlačíte. Hotové kúsky poukladajte na plech, potrite rozšľahaným žĺtkom a pečte v rúre. Hotové ich natrite lekvárom a posypte mandľami. Lekvár však môžete nechať len na kraji taniera, prípadne rožteky ochutiť podľa vlastnej predstavy.

 Napísala: Zuzana Šusterová

FOTO: freedigitalphotos.net