Please enter banners and links.
Ázijská kuchyňa zažíva v našich končinách ešte stále svoj boom a čoraz viac gazdiniek jej dáva prednosť. Jej čaro spočíva napríklad aj v tom, že varenie jedál je jednoduché a prípravu zvládne aj úplná začiatočníčka ktorej zvŕtanie sa v kuchyni veľmi nejde. Navyše jedlá sú zdravé, mnohokrát diétne a suroviny nie sú cenovo náročné takže dokonca aj ušetríte.
Pri samotnom varení platí len niekoľko jednoduchých zásad ktoré by bolo dobré dodržať.. Napríklad zelenina a mäso sa krájajú buď na tenké pásiky (tzv. rezance), alebo na rovnako veľké kúsky. Nerobte si starosti s tým, že sa mäso zle krája – dajte ho pred prípravou na chvíľu do mrazničky. Tam stuhne a bude sa dať lepšie nakrájať na prekvapivo tenké kúsky.
Hovorí sa, že „čína“ sa dá veľmi rýchlo zjesť a tak zájsť cez obedňajšiu pauzu do čínskej reštaurácie je pre mnohých tým najlepším riešením. Kúzlo spočíva v tom, že všetky suroviny sú tak veľké aby každé sústo stačilo na jeden hlt. Čas sa tak efektívne trávi jedením a nie nekonečným žuvaním veľkých kúskov.
V tejto kuchyni sú veľmi obľúbené marinády a zelenú majú aj rôzne obmeny sójovej omáčky. Ak to nemáte po ruke nezúfajte. Dobrou náhradou narýchlo je aj worcesterská omáčka.
Pokiaľ patríte k ženám ktoré v kuchyni málo experimentuje nevadí. Nemusíte hľadať jednotlivé ingrediencie a potom ich poctivo krájať a pripravovať k mäsu. Obchody ponúkajú rôzne pred pripravené zmesi a balíčky mrazenej zeleniny práve na tento štýl jedál. Budete mať o starosť menej.
V ázijskej kuchyni sa používa veľa korenín a jedlo sa zvykne bohato dochucovať. V zásobe by ste mali mať karí korenie a obľúbený zázvor ktorý môže byť buď sušený alebo čerstvý. Z našich bežne dostupných surovín si zaobstarajte cesnak, cibuľu, voňavú škoricu a šafran. Skvelým doplnkom sú sušené čili papričky.