Ako sa vyrábajú najpopulárnejšie kuchynské rastlinné oleje a ktorý z nich je najzdravší

Please enter banners and links.

Tentokrát sa budeme v našom článku venovať tým najpreferovanejším rastlinným kuchynským olejom a navzájom ich porovnávať. To ale neznamená, že iba nami určený domnelý víťaz stojí za to. Každý z predávaných olejov má niečo do seba a každý poskytuje človeku potrebnú dávku prospešných látok. Ibaže pri inom type použitia. A práve toto majte na pamäti.

Oleje a maslá sú neodmysliteľnou súčasťou našej modernej kuchyne. Napriek tomu, že sa jedná o stopercentný tuk, netvoria z princípu nebezpečenstvo pre ľudský organizmus. Záleží iba na tom, akou technológiou sú získavané, ako balené a akým spôsobom sa používajú na prípravu pokrmov. To ostatne platí pre väčšinu používaných surovín bez rozdielu. A tak o ich plusoch a mínusoch rozhoduje náš prístup k nim.

 

Stará známa pravda: Nie je dôležité čo, ale ako

Keďže však neexistujú pevne stanovené normy na spracovanie surovín, tak svetový trh túto situáciu využíva podľa vlastnej ľubovôle. Najskôr lisovaním za studena získava čistý, takzvaný panenský olej a z toho čo ostalo, zasa vyšších teplôt a pridaných chemických látok získava olej rafinovaný. Touto filozofiou tak uspokoja obe strany kupujúcich. Tých, ktorí bažia po kvalite na jednej strane a tých, ktorí preferujú lacný nákup.

V tom prvom prípade sa takýto olej uskladňuje v tmavých sklenených fľašiach,čím sa zabezpečí v čo najväčšej miere trvácnosť prospešných látok. A naopak, do priehľadných, umelohmotných bandasiek sa balí rafinovaný olej. Ide o krajne nevyhovujúci postup, pretože sa z takéhoto obalu uvoľňujú do oleja nežiadúce chemické látky a súčasne prenikajúce slnečné žiarenie veľmi rýchlo degraduje vzácny obsah.

 

Slnečnicový olej pozná každý z nás

Kedysi sme prevažne kupovali slnečnicový olej v tmavej litrovej fľaši. Ak si k takýto olej zakúpte aj dnes, máte záruku, že spolu s ním získate aj vitamíny. A to najmä vitamín E, bielkoviny, esenciálne kyseliny a antioxidanty. Kvalitný slnečnicový olej pomáha znižovať zlý cholesterol a udržuje pokožku, vlasy a nechty v bezchybnom stave. Rovnako chráni ľudský organizmus pred srdcovocievnymi ochoreniami.

Lenže viete ako to u nás v súčasnosti chodí. Predajné pulty zaplavili v posledných rokoch lacné slnečnicové oleje v priesvitných bandaskách. A človek v snahe aby ušetril, položí do košíka hocičo. No a to hocičo použije na varenie, pečenie a aj vyprážanie.

Pritom nedbáme, že rafinovaný slnečnicový oleja navyše s nízkym dymovým bodom spôsobuje vysokú mieru rakoviny prsníkov a rakoviny prostaty. Ak sa teda rozhodneme pre slnečnicový olej, tak jedine ten kvalitný a iba do studenej kuchyne.

 

Repkový olej sa hojne používa do kupovaných pokrmov

Druhým najčastejšie kupovaným olejom v minulosti a súčasnosti je olej vyrábaný z repky olejnatej. Sám osebe ten druh oleja je zdravý ak je získavaný mechanickou cestou a uskladňovaní tak ako sa má. Obsahuje vitamíny E a K, omega 6 a omega 3 nenasýtené mastné kyseliny a cholín.

Ďalej výrazne ochraňuje pred srdcovocievnymi ochoreniami, zabezpečuje pevnosť a pružnosť ciev, podporuje stolicu a zbavuje telo voľných radikálov. Dymový bod má okolo dvestopätnásť stupňov celzia, a tak sa výborne hodí na vyprážanie ak už nedokážete odolať.

Repkový olej je naozaj veľmi univerzálny, a tak má variabilné použitie v kuchyni. Preto sa veľmi často nachádza aj v hotových potravinách. Kvôli tomu s ním však musíme z istého pohľadu opatrne. Dvakrát týždenne stačí ak ho vezmeme do ruky. A keď berieme do úvahy ten modifikovaný, ktorý sa tlačí na náš trh z Ameriky, tak v tom prípade zdvíhame varovný prst.

 

Olivový olej začína hrať prvé husle v kuchyniach

Tretím olejom, ktorý stojí za pozornosť je čoraz viac ospevovaný olivový olej. Je mimoriadne bohatý na vitamíny A, B, E, beta karotén, ďalej na jednoduché mastné kyseliny, ktoré napomáhajú znižovania toho zlého cholesterolu a znižovaniu krvného tlaku.

Rovnako prospieva nášmu srdcu v jeho činnosti, uľahčuje cukrovkárom, má blahodarný vplyv na znižovanie bolestí u reumatikov, podporuje črevá a pečeň a taktiež v istom zmysle upokojuje žalúdočnú sliznicu ak jedinec trpí ochoreniami žalúdka, konkrétne žalúdočnými vredmi.

Keďže dymový bod toho kvalitného olivového oleja je až okolo dvestopäťdesiat stupňov, výborne sa hodí na varenie a pečenie. Samozrejme, aj príprava studených jedál sa bez neho nezaobíde.Svojim zložením ho naozaj predurčujeme na univerzálneho a zároveň najzdravšieho kuchynského pomocníka spomedzi všetkých najčastejšie používaných. Azda jediným mínusom je jeho výrazná aróma, ktorá nemusí vyhovovať všetkým.

 

Všetko s mierou a to platí aj pri kuchynských olejoch

To, že olivový olej vyšiel ani keby víťazne, neznamená, že ho teraz automaticky môže človek konzumovať halabala. Uvedomte si jedno. Ide o stopercentný tuk, ako sme spomínali v úvode, a tak jeho konzumáciu treba mať pod kontrolou. Dva, tri razy týždenne je maximum. Viac násobná konzumácia už poprie jeho prospešnosť.

Takže, ak sme vás zlákali na olivový olej, ten si kupujte iba kvalitný, panenský, prípadne extra panenský. A najlepšie priamo cez špecializované internetové stránky, kde máte možnosť si pozrieť, čo vlastne kupujete.

Reklamný článok

FOTO: pexels.com