Detská bolesť hlavy

Please enter banners and links.

Ak dieťa povie, že ho bolí hlava, väčšina matiek tomu neprikladá až taký význam a mávne sa rukou. Aj keď je pravdou, že niektoré deti bolesť hlavy iba simulujú pretože sa im nechce ísť do školy, treba vziať do úvahy aj možnosť pravdovravnosti.

Bolesť hlavy má viacero príčin

Bolesť hlavy môže byť akútna ak je dieťa choré. Zvykne byť sprievodným znakom pri infekcii a horúčke, dokonca aj pri pocite skľúčenosti. Vylúčená nie je podľa detských lekárov ani meningitídaencefalitída.

Ďalšou skupinou sú úrazy hlavy. Ak dieťa spadne a narazí si pritom hlavu, je viac ako pravdepodobné, že sa dostaví bolesť hlavy. V tomto prípade signalizuje poúrazové krvácanie do mozgu.

Nielen vo svete dospelých sú stresové momenty; prežívajú ich aj naše deti. Bolesť hlavy tak môže byť zapríčinená aj strachom a stresom. Vtedy ide o bolesť opakujúcu sa, ale nezhoršuje sa. Môže trvať 30 minút, ale aj niekoľko dní. Ak bolesti začnú napríklad tesne po nástupe do školy nemusí ísť iba o trucovanie, ale o skutočnú bolesť spôsobenú prívalom nových povinností. Detský neurológ určí, či ide o migrénu, alebo je problém sprievodným znakom inej choroby (napríklad bloky krčnej chrbtice, zápaly prínosových dutín, neodhalená očná chyba spojená s potrebou nosiť okuliare, a pod.).

Migréna

Na počudovanie mnohých rodičov trápi migréna aj malé deti. Len u nás na Slovensku je zaznamenaných 5 až 8 % detí trpiacich na migrénu. Sprievodnými znakmi sú vracanie a silné závraty. Liečba detskej migrény je potom dlhodobá.

Vnútrolebečný tlak a nádory

O bolesť hlavy spôsobenú vnútrolebečným tlakom ide vtedy, ak sa vaše dieťa zobudí samo od seba počas spánku. Sprievodnými znakmi sú aj neobratnosť dieťaťa a poruchy schôdze. Tlak vo vnútri lebky spôsobuje poškodenie mozgu.

Ak vaše dieťa trápi náhla bolesť v hlave zbystrite pozornosť – môže ísť o mozgový nádor.

Priveľa hier a televízie

Veľa počítačových hier a televízie škodí aj nám a ešte o to viac aj deťom. Sústredená pozornosť na monitor spôsobuje u detí chronickú bolesť a neskôr aj únavu.

Napísala: Zuzana Šusterová

FOTO: David Castillo Dominici