Recepty pre dojčatá (2. časť)

Please enter banners and links.

Sýte morčacie mäsko so šalátovou uhorkou a ryžou

(od ukončeného ôsmeho mesiaca)

100 g morčacích pŕs

4 polievkové lyžice uvarenej ryže

kúsky šalátovej uhorky bez jadierok

3 až 4 kvapky olivového oleja

najemno nakrájaná petržlenová vňať

Morčacie mäso umyte, nakrájajte na malé kúsky a domäkka uvarte v malom množstve vody. Hotové mäso nadrobno nakrájajte a zmiešajte s uvarenou ryžou. Pokvapkajte olivovým olejom. Uhorku najemno nastrúhajte a primiešajte k mäsu s ryžou.

Ozdobte petržlenovou vňaťou.

Chutný patizónový prívarok

(od ukončeného šiesteho mesiaca)

kúsok patizónu

1 zemiak

150 ml dojčenského mlieka

štipka mletej rasce

štipka najemno nakrájanej petržlenovej vňate

zopár kvapiek olivového oleja

100 ml dojčenskej vody

Patizón ošúpte, umyte a najemno nastrúhajte. Zemiak ošúpte a nakrájajte na malé kúsky. Zemiak a patizón zalejte dojčenskou vodou, pridajte rascu a uvarte domäkka. Uvarenú zeleninu roztlačte vidličkou alebo rozmixujte spolu s vodou v ktorej sa varila. Pridajte dojčenské mlieko, štipku posekanej vňate a lyžičku olivového oleja.

Patizón môžete smelo nahradiť cukinou.

Zemiaková kaša plná zeleniny

(od ukončeného šiesteho mesiaca)

1 väčší zemiak

1 mrkva

hrsť hrášku

kúsok kalerábu

3 lyžice dojčenského mlieka

3 až 4 kvapky olivového oleja

mletá rasca

Očistite zemiak, umyte ho a nakrájajte na malé kúsky. Očistenú a umytú mrkvu nakrájajte na kolieska, kaleráb na malé kúsky. Všetku zeleninu a zemiak uvarte domäkka v malom množstve dojčenskej vody spolu so štipkou rasce. Uvarené pokvapkajte olivovým olejom a roztlačte vidličkou na kašu, prípadne rozmixujte.

Rýchla mrkvová nátierka

(od ukončeného ôsmeho mesiaca)

1 mrkva

1 lyžička masla

štipka mletej rasce

pečivo nakrájané na kolieska

Mrkvu najemno nastrúhajte, zmiešajte s maslom a mletou rascou. Takúto nátierku natrite na kolieska pečiva.

Ovocný šalát

(od ukončeného 1,5 roka)

½ jablka

½ broskyne

1 až 2 marhule

½ banána

3 bobuľky hrozna bez kôstok

pár kvapiek citrónovej šťavy

Ovocie dobre umyte a nadrobno nakrájajte, hrozno taktiež pokrájajte na menšie kúsky. Nakrájané ovocie vložte do misky, zľahka premiešajte a na záver pokvapkajte citrónovou šťavou.

V prípade potreby posypte trstinovým cukrom.

Napísala: Zuzana Šusterová

Foto: federico stevanin