Please enter banners and links.
Sýte morčacie mäsko so šalátovou uhorkou a ryžou
(od ukončeného ôsmeho mesiaca)
100 g morčacích pŕs
4 polievkové lyžice uvarenej ryže
kúsky šalátovej uhorky bez jadierok
3 až 4 kvapky olivového oleja
najemno nakrájaná petržlenová vňať
Morčacie mäso umyte, nakrájajte na malé kúsky a domäkka uvarte v malom množstve vody. Hotové mäso nadrobno nakrájajte a zmiešajte s uvarenou ryžou. Pokvapkajte olivovým olejom. Uhorku najemno nastrúhajte a primiešajte k mäsu s ryžou.
Ozdobte petržlenovou vňaťou.
Chutný patizónový prívarok
(od ukončeného šiesteho mesiaca)
kúsok patizónu
1 zemiak
150 ml dojčenského mlieka
štipka mletej rasce
štipka najemno nakrájanej petržlenovej vňate
zopár kvapiek olivového oleja
100 ml dojčenskej vody
Patizón ošúpte, umyte a najemno nastrúhajte. Zemiak ošúpte a nakrájajte na malé kúsky. Zemiak a patizón zalejte dojčenskou vodou, pridajte rascu a uvarte domäkka. Uvarenú zeleninu roztlačte vidličkou alebo rozmixujte spolu s vodou v ktorej sa varila. Pridajte dojčenské mlieko, štipku posekanej vňate a lyžičku olivového oleja.
Patizón môžete smelo nahradiť cukinou.
Zemiaková kaša plná zeleniny
(od ukončeného šiesteho mesiaca)
1 väčší zemiak
1 mrkva
hrsť hrášku
kúsok kalerábu
3 lyžice dojčenského mlieka
3 až 4 kvapky olivového oleja
mletá rasca
Očistite zemiak, umyte ho a nakrájajte na malé kúsky. Očistenú a umytú mrkvu nakrájajte na kolieska, kaleráb na malé kúsky. Všetku zeleninu a zemiak uvarte domäkka v malom množstve dojčenskej vody spolu so štipkou rasce. Uvarené pokvapkajte olivovým olejom a roztlačte vidličkou na kašu, prípadne rozmixujte.
Rýchla mrkvová nátierka
(od ukončeného ôsmeho mesiaca)
1 mrkva
1 lyžička masla
štipka mletej rasce
pečivo nakrájané na kolieska
Mrkvu najemno nastrúhajte, zmiešajte s maslom a mletou rascou. Takúto nátierku natrite na kolieska pečiva.
Ovocný šalát
(od ukončeného 1,5 roka)
½ jablka
½ broskyne
1 až 2 marhule
½ banána
3 bobuľky hrozna bez kôstok
pár kvapiek citrónovej šťavy
Ovocie dobre umyte a nadrobno nakrájajte, hrozno taktiež pokrájajte na menšie kúsky. Nakrájané ovocie vložte do misky, zľahka premiešajte a na záver pokvapkajte citrónovou šťavou.
V prípade potreby posypte trstinovým cukrom.
Napísala: Zuzana Šusterová
Foto: federico stevanin