Šikovné recepty pre každú gazdinku

Please enter banners and links.

Polievka pre celú rodinu k nedeľnému obedu:

Gulášová polievka z hlivy ustricovej

400 g hlivy ustricovej

400 g zemiakov

1 červená paprika

1 stredne veľká cibuľa

1 lyžica repíkového oleja

2 lyžičky mletej sladkej papriky

1 lyžička rasce

soľ

korenie

200 g kyslej smotany

tmavý chlieb

Hlivu umyte, nakrájajte na tenšie plátky a orestujte ju spolu s nasekanou cibuľou na repkovom oleji. Pridajte na malé kocky pokrájané zemiaky a papriku, posypte mletou sladkou paprikou a rascou. Potom podlejte 1,5 l vody alebo zeleninovým vývarom a varte domäkka asi 20 minút. Dochuťte soľou, korením a ozdobte kyslou smotanou. Podávajte s tmavým chlebom.

TIP! Zaujímavú chuť dodá polievke tekvica.

Teplá večera v podobe chutnej polievky:

Tekvicová polievka s pečivom

500 g tekvice

2 l zeleninového vývaru

1 menšia cibuľa

1 strúčik cesnaku

1 lyžica olivového oleja

citrónová šťava

soľ

korenie

200 g kyslej smotany na ozdobenie

1 lyžica tekvicového oleja

40 g tekvicových semienok

celozrný chlieb

nasekanú cibuľu a cesnak orestujte na olivovom oleji. Pridajte na malé kocky nakrájanú tekvicu a mierne ju poduste. Potom zalejte vývarom, osoľte, okoreňte a nechajte variť tak dlho, kým tekvica nie je mäkká (cca 40 minút). Potom rozmixujte ponorným mixérom a dochuťte šťavou s citróna. Ozdobte kyslou smotanou, tekvicovými semienkami a tekvicovým olejom.

TIP! Citrónovú šťavu a tekvicový olej hravo nahradí krémový ocot.

Sýte a chutné raňajky do postele:

Ryžový nákyp s hroznom a figami

50 g ryže

150 ml mlieka

1 kus čerstvej figy

100 g hrozna

10 g vlašských orechov

2 klinčeky

½ lyžičky mletej škorice

Ryžu uvarte v mierne osolenej vode domäkka (cca 10 minút) spolu s klinčekmi. Ešte horúcu ju zalejte teplým mliekom a zmiešajte s mletou škoricou. Čerstvú figu ošúpte a nakrájajte na mesiačiky. Hrozno umyte a rozpoľte. Vlašské orechy podrvte nadrobno. Všetko zmiešajte a môžete podávať. Ingrediencie sú uvedené pre jednu osobu.

TIP! Ryžu môžete variť už spolu s mliekom a celou škoricou.

Nebojte sa šošovice a dajte si ju na obed:

Šošovicový šalát s panenskou sviečkovou

400 g bravčovej panenskej sviečkovej

400 g hnedej šošovice

100 g cherry paradajok

100 g rukoly

1 lyžička repkového oleja

soľ

korenie

citrónová šťava

Deň dopredu namočte šošovicu do studenej vody. Pred varením ju potom zlejte, prepláchnite a varte vo vode asi 15 minút. Medzitým na teflónovej panvici zohrejte trošku repkového oleja, nakrájajte panenku na plátky, osoľte ju, okoreňte a orestujte z oboch strán 3 až 4 minúty. Uvarenú šošovicu sceďte a zmiešajte s cherry paradajkami a rukolou, ozdobte plátkami mäsa a pokvapkajte na záver šťavou s citróna.

TIP! Nemáte čas namočiť šošovicu? Použite červenú šúpanú šošovicu.

Napísala: Zuzana Šusterová

Foto: Internet