Ako dosiahnuť, aby bavlnené obliečky stále vyzerali ako nové

Please enter banners and links.

Bavlnené obliečky patria medzi najobľúbenejšie typy posteľnej bielizne, pretože sú mäkké, priedušné a príjemné na dotyk. Aby si však zachovali svoj pôvodný vzhľad, farbu a kvalitu aj po mnohých praniach, je potrebné sa o ne správne starať. Ak dodržíte niekoľko jednoduchých zásad, vaše bavlnené obliečky budú vyzerať ako nové aj o desať a viac rokov.

Správne pranie

Pranie je kľúčovým faktorom, ktorý ovplyvňuje životnosť akýchkoľvek obliečok a bytového textilu. Pred praním obliečky vždy roztrieďte podľa farby. Bielu bavlnu perte oddelene od farebnej bielizne, aby sa neprefarbila. Taktiež sa vyhýbajte praniu obliečok s materiálmi, ktoré môžu púšťať vlákna, ako napríklad froté uteráky.

Používajte pracie prostriedky bez agresívnych chemikálií, ktoré môžu oslabiť vlákna a spôsobiť blednutie farieb. Ideálne sú prostriedky určené pre jemné tkaniny alebo špeciálne prípravky na bavlnu. Ak sa chystáte prať biele obliečky, môžete pridať aj trošku jedlej sódy, ktorá im pomôže zachovať krásnu bielu farbu.

Bavlnené obliečky by sa mali prať na teplote 40 °C až 60 °C, pokiaľ nie sú veľmi zašpinené. Vyššie teploty môžu vlákna oslabiť a v horšom prípade by sa obliečky mohli scvrknúť. Pri nižších teplotách nielenže ušetríte energiu, ale zároveň ochránite farebnosť a štruktúru materiálu.

Vedeli ste, že…?

Prehnané dávkovanie pracieho prostriedku môže spôsobiť hromadenie zvyškov vo vláknach, čo môže viesť k tuhosti materiálu a fľakom. Dodržiavajte odporúčané dávkovanie podľa hmotnosti bielizne a tvrdosti vody.

Šetrné sušenie

Ak máte možnosť, sušte obliečky na čerstvom vzduchu, budú príjemne svieže. Vyhýbajte sa však priamemu slnečnému žiareniu, pretože môže spôsobiť blednutie farieb. Pokiaľ sušíte obliečky v sušičke, používajte nízku teplotu alebo špeciálny program pre jemné tkaniny. Predídete tak nadmernému zrážaniu bavlny a zachováte mäkkosť materiálu. Po skončení cyklu je dôležité obliečky ihneď vybrať, aby sa v sušičke zbytočne nekrčili.

Žehlenie obliečok

Aj keď niektorí žehlenie bavlnených obliečok považujú za zbytočné, žehlenie im dodá estetický vzhľad a takisto zabije všetky baktérie. Po žehlení sa tiež dajú obliečky lepšie poskladať a vyhladené šetria miesto v šatníku. Najlepšie je ich žehliť, keď sú ešte mierne vlhké, a to platí pre všetok bytový textil. Žehlenie vám pôjde ľahšie a obliečky budú dokonale vyhladené.

Tip: Ak nechcete tráviť večery pri žehlení, môžete si zaobstarať bavlnené obliečky s úpravou proti krčeniu. Tento typ obliečok si zachováva hladký povrch aj bez pravidelného žehlenia.

Skladovanie obliečok

Správne skladovanie bavlnených obliečok má tiež vplyv na to, ako dlho budú vyzerať ako nové.

Skladujte ich na suchom a tmavom mieste. Vyhnite sa vystaveniu obliečok priamemu slnečnému žiareniu a nadmernej vlhkosti, ktorá môže spôsobiť ich zašednutie alebo vznik plesní.

Prevencia poškodenia

* Vyhnite sa používaniu agresívnych bieliacich prostriedkov, ktoré môžu oslabiť vlákna a spôsobiť blednutie farieb. Používajte šetrné prípravky alebo prírodné alternatívy ako jedlú sódu či ocot.

* Obliečky perte prevrátené naruby.

* Aby ste predĺžili životnosť vašich bavlnených obliečok, je dobré ich mať niekoľko a pravidelne ich striedať. Predídete tak zbytočnému namáhaniu vlákien.

Osviežovanie vône

Aby vaše obliečky nielen vyzerali, ale aj voňali sviežo, pridajte k nim pri skladovaní prírodné vône. Vložte do skrine alebo medzi zložené obliečky vrecúško s levanduľou, sušenými kvetmi alebo esenciálnymi olejmi. Tieto prírodné vône osviežia vaše obliečky a zároveň pôsobia relaxačne, čo oceníte, keď si večer ľahnete do postele. Veríme, že s obliečkami od emi.sk vás čakajú len tie najsladšie sny. Vyberte si zo širokej ponuky bavlnených obliečok podľa farby alebo vzoru, ktoré ladia so štýlom vašej spálne.