Please enter banners and links.
Vymeňte bežné recepty za čosi nové, netradičné a trošku náročnejšie. Je len na vás, či nasledujúce recepty využijete na sviatočné príležitosti, alebo len tak v bežný deň. Mnau.sk vám praje dobrú chuť!
Foie gras
(alebo husacia pečeň s marinovanými hruškami v portskom víne)
Potrebujeme:
– 600 g husacej pečene
– 600 g husacieho tuku
– 200 g kryštálového cukru
– 3 kusy hrušiek z odrody „Williams“
– 1 fľaša portského červeného vína
Opláchnutú a osušenú husaciu pečeň vcelku vložte asi na desať minút do kúpeľa z husacieho tuku rozohriateho na 100 °C, a v polovici obráťte. Potom znížte teplotu cca na 80 °C a dovarte ešte asi 10 až 20 minút. Z cukru medzitým vytvorte v hrnčeku karamel a zalejte portským vínom. Zmes priveďte do varu a varte v nej očistené hrušky približne 15 minút. Nechajte ich vo víne vychladnúť.
Podávame vlažné s upečenou pečeňou.
Jogurtová bábovka
(alebo dobrota akú ste ešte doma nejedli)
Potrebujeme:
– 1,5 šálky* celých ovsených vločiek
– 1,5 šálky pomletých ovsených vločiek
– 3 vajcia
– 1 šálka hnedého trstinového cukru
– 1 šálka repkového oleja
– 1 šálka bieleho jogurtu,
– 1 balenie vanilínového cukru
– 1 balenie kypriaceho prášku do pečiva
– soľ
– 2 čajové lyžičky citrónovej kôry,
– 0,5 šálky nahrubo podrvených vlašských orechov,
– 1 tmavá čokoláda na polevu
*jedna šálka = 250 ml
Postup je veľmi jednoduchý – ovsené vločky zmiešajte s ostatnými surovinami. Cesto vylejte do vymastenej bábovkovej formy a pečte pri 160 °C asi 50 minút. Nechajte ju vychladnú vo forme pretože sa vyklopená hneď za horúca potrhá.
Plnené cibule
(alebo chutná minútka)
Potrebujeme:
– 2 údené parenice Liptov
– 10 biele a červené cibule
– 60 g kvalitnej prerastenej slaniny
– 150 g mletého mäsa
– soľ
– tymian
– korenie
– 3 PL strúhanky
– 1 vajce
Mäso premiešajte s vajíčkom, koreninami a so strúhankou. Cibuliam odrežte vŕšky a vydlabte vnútro. Naplňte ich stočenou slaninkou, parenicou a nakoniec do stredu mäsom. Zapekajte v rúre pri 180 °C približne 20 minút.
Servírujte s čerstvými bylinkami podľa vlastnej chuti.
Napísala: Zuzana Šusterová
Foto: Internet