Deti potrebujú rituály

Please enter banners and links.

Za slovom rituál sa v podstate neskrýva nič iné než stále vracajúci sa zvyk vytvárajúci pevnú bázu na základe ktorej sa jednoduchšie spracovávajú nové zážitky. Poskytuje istotu dokonca aj v krízových situáciách. V tomto svete plnom nestabilných vecí je rituál oporou pre vaše dieťa.

Rituál pomáha porozumieť hodnotám

Z poznatkov o mozgu vyplýva, že dieťa by už v troch rokoch malo chápať hodnoty a malo by poznať význam slov áno a nie. Ak nerozumie hranici toho, čo sa smie a čo už nie, má deficity v sociálnom správaní.

Rituály teda pomáhajú vo výchove tým, že dieťa ľahšie pochopí kladené nároky. Ak zavediete pravidelné upratovanie izby jednoducho bude aj samé vedieť, že dnes je deň upratovania. A úplne bez kriku.

Prečo potrebuje dieťa opakovanie?

Vaše dieťa potrebuje denne spracovať veľa nových dojmov ktoré my prehliadame. Už len cesta zo školy je pre dieťa vždy iná, pieskovisko je ešte stále nepreskúmané dokonale. Tá istá kniha je ešte vždy z pohľadu drobca neprečítaná dokonale a teší sa na ten istý príbeh už po dvadsiaty štvrtý raz tak, akoby bol nový, ešte neprečítaný.

Detstvo a jeho priebeh sa v posledných desaťročiach dosť zmenilo a rodiny žijú inak. Pedagógovia sa zhodujú v tom, že ak deťom všeličo dovolíte iba im v konečnom dôsledku uškodíte. Jasné pravidlá a opakovanie istých činností deťom iba pomôže v orientácii.

Stále opakujúce sa veci navodzujú pocit bezpečia, dôveru, niečo čo vaše dieťa bude dôverne poznať nech sa počas dňa stane čokoľvek. Veď aj my, dospelí, potrebujeme oporu a stabilitu.

Spoločné stolovanie

Spoločné jedlo už nie je samozrejmosťou. Starí rodičia bývajú ďaleko na to, aby vniesli čaro nedeľného obeda, a my na to nemáme jednoducho čas. Ale spoločný obed, raňajky alebo večera majú svoj význam.

Je to spoločný čas ktorý môže rodina využiť vo svoj prospech. Dieťa povie zážitky zo školy, otec sa pochváli dobre vykonanou prácou a matka povie o svojom pláne na zajtra. To si jednoducho nedokážete spolu povedať, keď vy večeriate pri televízore, manžel za monitorom a dieťa len tak samé na sedačke.

V každom veku

Malým deťom postačí rozprávka prečítaná každý večer, alebo prechádzka na ihrisko vždy v sobotu doobeda. Vôbec nemusí ísť o veľké veci, postačia maličkosti. Hektický život posúva deťom čas spánku, a tak pokojne zaveďte aj pravidelný odchod do ríše snov.

S pribúdajúcim vekom sa zvyk nemusí vytratiť, iba sa prispôsobí potrebám dieťaťa. Rozprávku na dobrú noc či bozk pre sladké sny nech vystrieda večerný rozhovor o zážitkoch zo školy.

Verte, neskôr si tieto hodnoty prenesie aj do vlastnej rodiny a do výchovy svojho dieťaťa.

Napísala: Zuzana Šusterová

Foto: photostock