Rohožky pred vchodovými dverami sú vašou prvou vizitkou

Please enter banners and links.

rohožka

Či už vo svojom domove bývate niekoľko rokov alebo ste sa práve nasťahovali, vchod do príbytku je vizitkou vašej rodiny. Zároveň je to prvý kontakt s vami a charizmou celej domácnosti. Na trhu existuje viac druhov. Ktorá rohožka je najlepšia?

Textilné sú najlacnejšie

Rozhodnúť sa pre správnu rohožku pred vchodové dvere nie je také jednoduché, ako sa na prvý pohľad zdá. Treba si uvedomiť, na čo vlastne tento malý koberček slúži. Okrem toho, že plní dizajnovú funkciu, v prvom rade ide o jeho praktickosť.

Pod týmto pojmom si predstavme dôkladné očistenie topánok od špiny, ktorú si každý deň prinesieme z ulíc a chodníčkov nášho mesta. Prach, blato, drobné zložky prírody, ale aj voda, ak poriadne zaprší. Kvalitná rohožka pred dverami by mala ochrániť vašu vstupnú miestnosť pred neporiadkom a udržať ju tak dlhšie čistú a upratanú.

Textilné koberčeky pred vchodové dvere sú najlacnejšie, ale veľmi rýchlo doslova podľahnú špine. Tým, že trenie nôh je časté, skôr sa ošúchajú a vlákna sa rýchlejšie poškodia. Čistenie je taktiež zdĺhavé, pretože je potrebné pranie alebo tepovanie. Údržba je preto náročná na čas i peniaze.

Gumové rohožky

Lacným, ale hlavne praktickým riešením sú gumové rohožky pred dvere. Jedinou nevýhodou je to, že z hľadiska dizajnu nie sú príliš prívetivé. Na druhej strane perfektne plnia svoj praktický účel. Údržba takejto rohožky je jednoduchá – stačí iba vyprášiť. Nakoľko je guma nenáročný materiál, postačí aj silnejší prúd vody a špina zlezie dole aj sama.

Kokosové a kombinované sú najštýlovejšie

Najkrajšie rohožky pred dvere sú tie kombinované – guma plus textil alebo guma a kokosové vlákna. Kokosové rohože vydržia dlho a výborne pohlcujú špinu. Tiež ich stačí len vyprášiť. Treba spomenúť, že pri dlhom používaní a častom manévrovaní s nimi, začnú po čase strácať vlákna, čo môže byť aj dosť otravné. Na trhu však existuje veľa krásnych nápaditých vzorov, ktoré lahodia očiam a lichotia vášmu príbytku. Guma na spodnej strane pri kombinovaných rohožkách je veľmi praktická, pretože koberček sa nešmýka a drží pevne na mieste. Aj ten stačí vyprášiť alebo v prípade väčšieho znečistenia prejsť s kefou na tepovanie.

FOTO: pexels.com