Please enter banners and links.
oci nemá krémovú „čiapočku“ , ale milovníkov kávy teší svojou výraznou chuťou už takmer sto rokov. Moka káva je presne to, čo potrebujete, aby ste svoj deň začali s elánom, s energiou a s chuťou.
oci nemá krémovú „čiapočku“ , ale milovníkov kávy teší svojou výraznou chuťou už takmer sto rokov. Moka káva je presne to, čo potrebujete, aby ste svoj deň začali s elánom, s energiou a s chuťou.
Stará dobrá klasika
Vlastniť moka kávovar, alebo tzv. „koťogó“, nie je nič na srandu. Je to seriózny malý kávovar, ktorý je vždy pripravený poslúžiť. Svojimi rozmermi sa zmestí do každej police, skrinky, ale aj väčšej kabelky. Dodnes je veľmi obľúbený, pretože jeho obstarávacie náklady sú nízke a životnosť sa odhaduje na desiatky rokov. Za dvadsať – tridsať eur tak máte kávovar, ktorý sa vyrovná aj tým najdrahším z kaviarní. Chuť moka kávy je výrazná, intenzívna a typická, rovnako ako aj zvuk, ktorý sa šíri prostredím, počas jej varenia.
Hliníkové, nerezové, ale aj elektrické moka kávovary sú pripravené na počkanie pripraviť tú najvoňavejšiu kávu široko-ďaleko. Pamätáme si ich už z detstva, kedy sme fascinovaní pozorovali našu rodinu, ako sa idylicky schádza okolo tohto malého zázraku. Spoločné pitie čierneho nápoja bol rituál, ale aj skvelý začiatok veselej i vážnej konverzácie.
Treba vedieť, ako na to
Moka kávovar sa skladá iba z troch častí, ale každá z nich zastáva dôležitú funkciu. Spodná nádobka slúži na doplnenie vody pre toľko porcií kávy, koľko potrebujete. Pozor však, pretože množstvá porcií treba striktne dodržiavať. Preto, ak viete, že vám stačí koťogó pre dve osoby, zaobstarajte si ten menší. Keď je však váš domov vždy plný priateľov, obráťte sa na tie väčšie, pre štyri až šesť osôb.
Stredná časť – sitko čaká na kvalitnú pomletú kávu, najlepšie však taliansku a určenú práve pre moka kávovary. Jednoducho sa nasadí a spolu s vrchnou nádobkou, do ktorej sa bude pretláčať hotová káva, sa zatočí závit, utesní a položí na oheň. Pamätajte, že čím dlhšie sa takáto káva varí, tým výraznejšia a lahodnejšia bude aj jej výsledná chuť. Akonáhle začujete zvuky typického bublania, oheň vypnite a kávu nechajte dôjsť. Po pár minútach servírujte.
FOTO: pexels.com