Please enter banners and links.
Niekedy sa ťažko hľadajú špecifické recepty, a tak vám mnau.sk ponúka chutné jedlá vhodné pre diabetikov.
Hubová polievka
2 šálky krájaných húb
pol šálky sójových rezančekov
2 lyžice masla
lyžička soli
pol lyžice rasce
4 šálky vody
lyžica pažítky
Dobre umyté huby nadrobno pokrájajte a osmažte na masle dožlta. Osoľte, pridajte rascu a na miernom ohni duste prikryté pokrievkou 15 minút. Pridajte vodu a povarte ešte cca 30 minút. Zavarte rezančeky a hotové posypte pažítkou.
1 porcia obsahuje približne 80 kcal, 330 kJ, 2 g bielkovín, 5 g tuku, 7 g sacharidov a 15 mg cholesterolu.
Hrášková polievka
2 šálky zeleného hrášku
šálka sójového mlieka
3 šálky vody
1 vajce
1 lyžica sekanej zelenej petržlenovej vňate
lyžica soli
štipka muškátového kvetu a rasce
Hrášok uvarte vo vode domäkka, osoľte, pridajte rascu a muškátový kvet. Do polievky rozšľahajte vajce, povarte cca 5 minút a na záver pridajte sójové mlieko. Na záver polievku posypte petržlenom.
Jedna porcia obsahuje približne 110 kcal, 460 kJ, 9 g bielkovín, 2 g tuku, 152 g sacharidov a 59 mg cholesterolu.
Sójové mäso so zeleninou
100 g sójového mäsa (kúsky, kocky, granule)
250 g mrazenej zeleninovej zmesi (najlepšie aj s kukuricou)
3 polievkové lyžice škrobu
2 čajové lyžice karí korenia
sójová omáčka
voda
soľ
Najprv pripravte mäso, zalejte ho vodou a uveďte do varu. Osoľte, dochuťte korením a sójovou omáčkou. Potom pridajte zeleninu a všetko spolu varte domäkka na miernom ohni. Škrob rozpustite v troške vody a pred ukončením varu ho zalejte do varenej zmesi. Dobre premiešajte a dochuťte podľa vlastnej chuti. Toto mäsko sa najlepšie podáva s dusenou ryžou.
Jedna porcia obsahuje približne 320 kcal, 1 340 kJ, 28 g bielkovín, 4 g tuku, 42 g sacharidov a 9 mg cholesterolu.
Plnené zemiaky
8 väčších zemiakov
2 lyžice syra Tofu
2 lyžice hladkej múky
2 lyžice vody
lyžica oleja
pol lyžice sójového mlieka
pol lyžice soli
2 strúčiky cesnaku
lyžica citrónovej šťavy
Zemiaky upečte v rúre a keď budú mierne vychladené vydlabte stred. K vydlabanej časti zemiakov pridajte všetky ostatné prísady a vymiešajte do peny. Zmesou naplňte vydlabané zemiaky, naukladajte ich do vymastenej zapekacej misky, pokvapkajte olejom a zapečte. Podávame to s hlávkovým šalátom.
Napísala: Zuzana Šusterová
Foto: Ambro