Please enter banners and links.
Máte chuť na dobré mäsko? Stačí použiť správne bylinky na to, aby pripravené jedlo chutilo omnoho lepšie. Bylinky totiž už od nepamäti obohacovali jedlá vrátane mäsa: okrem skvelej chuti pôsobia aj na naše zdravie. Ozvláštnite svoje recepty na mäso nasledujúcimi bylinkami, nech vnesiete do kuchyne viac vône.
Rasca je klasika
Rasca je vynikajúca klasika. Využijete ju nielen na dochutenie mäsa, varených i pečených zemiakov, ale aj do polievok a pri príprave rýb. Keďže jej chuť je výrazná až mierne štipľavá, neprežeňte to a radšej pridajte rasce menej než by jej malo byť priveľa. Ak ju chcete pestovať doma, vyberte slnečné miesto.
Aromatické oregano
Oregano (pamajorán obyčajný) sa niekedy zamieňa za majorán, no ide o odlišné bylinky. Oregano zbožňuje grécka a samozrejme i talianska kuchyňa, preto ho môžete používať do receptov z týchto oblastí. Hodí sa aj ku grilovanému mäsu a pečeným jedlám. Pestovať ho môžete aj doma na svetlom a teplom mieste.
Skúste rozmarín
Rozmarín je pomerne náročné pestovať pretože neznesie ani premoženú pôdu ani sucho; musíte teda odhadnúť niečo medzi a úplne zabrániť prievanu, ktorý mu taktiež škodí. V kuchyni ozvláštni jedlá z mäsa vrátane fašírok a používa sa často aj na dochutenie rýb. Môžete použiť buď celé lístky, alebo dáte prednosť nasekaným. Do jedál ho pridávajte v menších množstvách aby neprebil ostatné chute.
Chutný majorán
Majorán sa síce podobá oreganu, ale má inú chuť – je lahodný, voňavý a vie ochutiť všetky druhy mäsa. Zvláštnu chuť dodá aj jedlám zo strukovín. Nezabudnite však, že majorán treba pridať do jedál až tesne pred ich dovarením, inak majorán dlhším varením stratí svoju chuť.
Šalvia lekárska
Šalvia lekárska sa používa v malých množstvách nielen pri príprave rýb a hydiny, ale je skvelá aj pre jahňacie a baranie mäso. Pokiaľ obľubujete experimenty v kuchyni, vyskúšajte šalviu aj do jedál z cestovín.
Použite tymian
Tymian oceníte napríklad pri varení rýb, diviny a hydiny. Aj obyčajné kuracie stehná budú s tymianom chutnejšie a voňavejšie.
FOTO: freedigitalphotos.net