Please enter banners and links.
V čase Vianoc nič nestíhame pretože potrebujeme zohnať tie najkrajšie darčeky, kúpiť trblietavé ozdoby na stromček a stihnúť všetky pracovné povinnosti. Tieto sviatky si nemusíte robiť starosti s dobrotami, pretože vám ponúkame vynikajúce recepty na jednoduché pečivo. Rýchlo s nimi vyčaríte dobrú, sviatočnú chuť.
Mandľové koláčiky
125 g masla, 200 g cukru, 1 vajce, 80 g posekaných mandlí, 90 g ovsených vločiek, 80 g múky, 1 lyžička prášku do pečiva
Maslo, cukor a vajce vymiešajte do peny. Primiešajte mandle, ovsené vločky, múku a prášok do pečiva. Pomocou dvoch lyžíc vykrajujte z cesta kopčeky ktoré rozložíte na plech vyložený papierom na pečenie. Pečte pri teplote 175 °C približne desať až pätnásť minút. (cca 50 koláčikov)
Tradičné rožky
350 g múky, ½ lyžičky prášku do pečiva, 250 g masla, 1 vanilkový struk alebo 2 balíčky vanilínového cukru, 100 g cukru, 50 g pomletých lieskových orieškov, 1 vajce, štipka soli
Múku a prášok do pečiva zmiešajte. Maslo pokrájajte na malé kúsky a pridajte k múke. Vanilkový struk nakrojte a vyškriabte dužinu. Vanilkovú dužinu (alebo vanilínový cukor), cukor, oriešky, vajce a soľ pridajte k múke. Vypracujte hladké cesto ktoré necháte odpočinúť v chladničke asi na tridsať minút. Cesto potom vyformujte do tvaru valca s priemerom asi jedného centimetra a z neho odkrajujte šesť centimetrov dlhé kúsky. Konce ušúľajte do špica a vyformujte mesiačik, rožtek. Rožky rozložte na plech vyložený papierom na pečenie a pečte pri teplote 175 °C asi desať až pätnásť minút. Ešte teplé rožky posypte práškovým cukrom. (cca 80 rožtekov)
Zázvorové tyčinky
250 g múky, ½ lyžičky prášku do pečiva, 125 g masla, 125 g cukru, 1 vajce, štipka soli, 1 lyžička pomletého zázvoru
na zdobenie: 1 žĺtok, 5 kandizovaných sliviek so zázvorom
múku a prášok do pečiva zmiešame. Maslo pokrájajte na malé kúsky a pridajte k múke. Do zmesi primiešajte cukor, vajce, soľ a zázvor. Vypracujte hladké cesto a nechajte odpočívať v chlade asi tridsať minút. Cesto vyvaľkajte na pomúčenej doske a pokrájajte na tyčinky s rozmermi 2 × 6 centimetrov. Žĺtok rozšľahajte, kandizované slivky pokrájajte na malé kocky. Tyčinky potrite žĺtkom a posypte pokrájanými slivkami. Poukladajte na plech vyložený papierom na pečenie a pečte pri teplote 175 °C asi desať až pätnásť minút. (cca 80 tyčiniek)
Tvarohová vianočka
500 g múky, 1 balíček práčku do pečiva, 200 g cukru, 2 vajcia, 250 g mäkkého čerstvého tvarohu, 1 fľaštička rumovej esencie, 1 fľaštička citrónovej esencie, 125 g mandľových lupienkov, 125 g masla, 200 g hrozienok
Múku a prášok do pečiva zmiešajte. Pridajte cukor, vajcia, rumovú a citrónovú esenciu a cez sito pretlačený tvaroh. Vypracujte hladké cesto. Maslo pokrájajte na malé kúsky a spolu s mandľami aj hrozienkami zapracujte do cesta. Štvorhrannú formu vytrite tukom a naplňte cestom, pečte pri teplote 175 °C asi šesťdesiat až sedemdesiat minút. Povrch upečenej vianočky potrite roztopeným maslom a posypte práškovým cukrom.
Napísala: Zuzana Šusterová
FOTO: freedigitalphotos.net