Zamilujte sa do kivi

Please enter banners and links.

ID-100212525Kivi vás zláka nielen skvelou chuťou a atraktívnym výzorom, ale po tomto článku si ho zamilujete aj pre jeho účinky na naše zdravie. Táto zelená dobrota sa hodí na prípravu kokteilov, výrobu domácich nanukov či do ovocných zákuskov. Deti kivi milujú pre jeho farbu a zvláštnu chuť – najradšej ho konzumujú bez úpravy, len tak “čisté”.

 

Čínsky egreš

            S pestovaním kivi začali Číňania, ktorý toto ovocie volali spočiatku ako čínsky egreš. Pre svoju chlpatú šupku a naozaj lákavé sfarbenie sa rýchlo čínsky egreš rozšíril aj do ostatných krajín a dnes ho poznáme všetci. Nemusíte ho ochucovať, pokojne si kivi prerežte na polovicu a vydlabte lyžičkou.

 

Aj so šupkou

ID-100219272

            Chlpatá šupka na kivi nie je škodlivá pre naše zdravie, takže je už len na vašej chuti či ju skonzumujete, alebo nie. Drvivá väčšina však ani nevie, že šupku možno zjesť bez problémov.

Odborníci na zdravú výživu odporúčajú kivi primiešať napríklad do bieleho jogurtu – zdravo si ho ochutíte priamo ovocím. Ďalej je kivi skvelé do koláčov, na prípravu kokteilov, k palacinkám alebo na prípravu kivi džemu. Šikovné gazdinky kivi zužitkujú kivi vo forme kompótu.

Pokrájané kivi je ideálne na desiatu alebo na večeru pri pozeraní televízie. Osvieži vás v lete, v zime preberie a posilní imunitný systém.

 

Vitamíny a minerály

            Kivi dodá do tela vitamíny K, B, A, E a C. rovnako bohaté je aj na minerálne látky, konkrétne fosfor, draslík, horčík, vápnik a sodík. Okrem toho toto zelené ovocie znižuje napätie zo stresu a zvýši našu koncentrovanosť. Podporuje látkovú výmenu a vplýva pozitívne na imunitu nášho organizmu.

Najzaujímavejšie je, že kivi je skvelé pre zrak nakoľko obsahuje cenný luteín a zeaxantín.

 

Pre deti

            Keďže kivi vyživuje zrak je vhodné pre deti. Pokrájajte ho na desiatu, urobte koláč s kivi alebo pripravte miešanú misu plnú ovocia vrátane kivi. Vyberavejšie deti si kivi obľúbia so šľahačkou alebo vo forme domácej zmrzliny.

 Napísala: Zuzana Šusterová

FOTO: freedigitalphotos.net