Výber školskej tašky

Please enter banners and links.

ID-10035721Viac ako polovica detí nevie správne držať svoje telo takže si postupne deformujú chrbticu. Problémy spôsobuje aj nesprávna školská taška, ktorá dieťa neprimerane zaťažuje. Výber tašky je teda mimoriadne dôležitý rovnako ako aj spôsob jej nosenia.

 

Pevný tvar

            Konštrukcia tašky musí byť pevná. Správna školská taška je stabilná a drží svoj tvar i keď ju naplníte vecami do školy. Dno tašky musí spolu s chrbticou dieťaťa zvierať pravý uhol, v opačnom prípade je nosenie pre dieťa nepohodlné. Taška ťahá dieťa dozadu a ono sa potom snaží podvedome vyrovnať náklonom dopredu.

 

Chrbtová časť

            Pre zdravé a pohodlnejšie nosenie vyberajte školskú tašku s anatomickým tvarovaním na zadnej strane. Dbajte aj na to, aby mala taška nastaviteľné popruhy, pretože nie je jedno ako ju dieťa bude nosiť. Školská taška nemá byť priveľmi vysoko na chrbte dieťaťa, ale ani priveľmi nízko – ideálne je, keď spodok tašky je približne vo výške pupka vášho školáčika.

 

Hmotnosť školskej tašky

ID-100171409

            V taške budú nielen knihy a peračník, ale aj desiata, dáždnik či fľaša na pitie. Taška by mala zvládnuť to najnutnejšie čo vaše dieťa potrebuje doniesť do školy, preto nekupujte väčšiu tašku. Priveľká by školáka zaťažila viac než je nutné. Pre žiaka prvého stupňa základnej školy má taška vážiť najviac 1,2 kila. V druhom stupni je to okolo 1,4 kila.

Školskú tašku zaťažte najviac do 15 % hmotnosti dieťaťa – tak zaručíte, že nebude pociťovať bolesť a taška pre neho nebude problémom.

 

Platná norma

            Cena nemá byť jediným kritériom pri kúpe, práve naopak – nenechajte sa zlákať prinízkou cenou alebo atraktívnym dizajnom. Predovšetkým si všímajte kvalitu chrbtovej časti tašky, šírku popruhov a pevnosť. Školská taška je zdraviu neškodlivá ak sa na visačke nachádza označenie STN 79 6506. Ak tento údaj chýba pravdepodobne neprešla testami a/alebo nesplnila požiadavky.

Napísala: Zuzana Šusterová

FOTO: freedigitalphotos.net