Hádky pre peniaze

Please enter banners and links.

Už dávno sa nehádame “len” pre neveru alebo lži. Jedným z hlavných dôvodov rozvodu sú práve financie, a to máme na mysli bežné domácnosti, nie vzťahy v štýle “jeden má a druhý chce mať”. Zdá sa teda, že peniaze rozbíjajú naše vzťahy častejšie než nevery, klamstvá alebo nezhody vo výchove detí.

 

Najlepší test vzťahu?         

            Chcete sa presvedčiť o tom, či je váš vzťah naozaj pevný? Preverí ho nielen kráska z vedľajšieho vchodu alebo dotieravá svokra, ale aj financie v domácnosti. Ak krútite hlavou a tvrdíte, že peniaze nie sú všetko, súhlasíme. Ale na druhej strane potrebujeme ich na spoločné plánovanie, bývanie, na dovolenku, sú nutnosťou pri príchode dieťaťa a celkovo ich skrátka vyžadujeme pre bezpečný pocit zázemia.

Vzťah otestuje, pochopiteľne, zmena k horšiemu. Hádky o tom kam investovať, čo kúpiť, na čo minúť a hľadanie riešení vzťah buď utuží alebo naopak rozbije. Rozdiely v názoroch na financovanie vidieť aj po príchode dieťaťa, na čo sa dvojica musí pripraviť.

 

Riešenia

            Ideálne je byť pripravenými, to znamená mať finančnú rezervu. Ak stratíte zamestnanie vy alebo váš partner je skvelé mať kdesi bokom nasporené peniaze. Myslite pritom trošku dopredu v časoch, keď sa máte dobre.

Taktiež je dobré navzájom sa poznať aj po finančnej stránke. Rozprávajte sa o peniazoch, o výdavkoch, o tom čo každý z vás chce a čaká od života. Rozdielnosti potom zvážte, nespoliehajte sa len na kompromisy.

 

Ako sa nehádať?

            Stanovte si presné pravidlá hospodárenia tak, aby to najviac vyhovovalo vám obom. Skvelým riešením je mať podelené platby – niekto zaplatí elektrinu a nájom, druhý plyn a zvyšok. Rozumným riešením je, ak máte vy svoj účet a váš partner tiež. Nemiešajú sa tak peniaze na spoločnom účte a vy si so zvyškom peňazí môžete robiť čo chcete.

Veďte spolu dôverné rozhovory o peniazoch a o výdavkoch pravdivo, bez zavádzania. Netajte, že ste minuli viac a rovnakú úprimnosť očakávajte aj od svojho partnera. Zachovajte si ako dvojica racionálny pohľad na život a myslite tak na nepredvídateľné situácie – napríklad na otehotnenie (financie buď na potrat alebo na výbavu pre dieťa), stratu práce alebo dočasné ochorenie.

 Napísala: Zuzana Šusterová

FOTO: freedigitalphotos.net