Zemiakové šaláty

Please enter banners and links.

Zemiakové šaláty jednoducho milujeme všetci. Sú chutné, dobre zasýtia a hodia sa k mnohým jedlám. Nasledujúce recepty príjemne oživia vašu kuchyňu a prekvapia chuťové poháriky. Dobrú chuť gazdinky!

 

Bez majonézy

1 kg zemiakov, 1 cibuľa, 4 lyžice oleja, 1/8 l horúcej vody, 3 vajcia, 4 kyslé (zavárané) uhorky, soľ, čierne korenie, ocot, pažítka

Zemiaky uvarte v osolenej vode, nechajte ich vychladnúť, ošúpte a nakrájajte na plátky. Dajte ich do misy, premyte horúcou vodou, zalejte olejom a nechajte chvíľku odstáť. Cibuľu nakrájajte na nadrobno, vajíčka uvarte natvrdo a nasekajte taktiež nadrobno. Uhorky pokrájajte a všetko pridajte k zemiakom. Dobre premiešajte, pridajte ocot, soľ s čiernym korením a podľa chuti posypte pažítkou. Šalát ešte premiešajte a nechajte odstáť v chladničke.

 

S fazuľou

250 g zemiakov, 250 g bielej fazule, 100 g mäkkej salámy, 100 g majonézy, 50 g strúhaného chrenu, ocot, cukor, worčestrová omáčka, soľ

Fazuľu umyte, preberte a nechajte cez noc vo vode. Na druhý deň ju uvarte domäkka. Zemiaky taktiež uvarte a ošúpte, potom ich nechajte vychladnúť a nakrájajte na rezance. Zmiešajte ľahko s fazuľou, salámou nakrájanou na rezančeky a majonézou. Vmiešajte ocot podľa chuti, omáčku a dosoľte. Nakoniec ľahko pridajte ešte chren a nechajte v chladničke.

 

Zemiaky, kyslá smotana, jablká

1 kg zemiakov, 2 jablká, 2 kyslé (zavárané) uhorky, ¼ l kyslej smotany, 2 natvrdo uvarené vajcia, lyžica oleja, soľ, štipka cukru, petržlen

Ošúpané uvarené a vychladené zemiaky nakrájajte na kocky, premiešajte s uhorkami nakrájanými na kocky a s jablkami. Pridajte nakrájané vajíčka a rozmiešajte marinádu pripravenú zo smotany, oleja, soli, cukru a nasekaného petržlenu. Marinádu potom vylejte na zemiaky, všetko dobre premiešajte a nechajte v chladničke.

 Napísala: Zuzana Šusterová

FOTO: freedigitalphotos.net