Please enter banners and links.
Máte chuť na dobrý šalát, no zároveň by mal byť aj jednoduchý a rýchly? V našej redakcii mnau.sk sme vyskúšali nasledujúce šaláty a môžeme s čistým svedomím tvrdiť, že ich šikovne zhotoví každá gazdiná. Navyše nie sú náročné ani na čas, ani na suroviny.
Turistov šalát
– 400 g mäkkej salámy
– 250 g syru na strúhanie (Eidam, Leerdammer)
– 2 natvrdo uvarené vajíčka
– malá majolenka
– 1 veľká cibuľa
– feferónka alebo mleté čili korenie
– ocot, čierne korenie, soľ
Salámu nakrájajte na tenšie pásiky, syr postrúhajte na rezance a cibuľu na kocky. Natvrdo uvarené vajíčka pretlačte v krájači na vajcia. Pridajte ostatné prísady (ocot, soľ a čierne korenie podľa chuti), a pokiaľ ste použili feferónku treba ju nakrájať na drobné kocky. Hotovo!
Syrový šalátik
– 2 balíčky plátkového syra
– 3 vajíčka uvarené natvrdo
– plátky salámy (podľa chuti, desať alebo viac)
– soľ
– horčica
– 2 lyžice olivového oleja
Syr nakrájajte na tenké pásiky, salámu na kocky a vajíčka pretlačte v krájači na vajcia. Osoľte a premiešajte so zálievkou z horčice a oleja. Úpodávajte napríklad s čerstvým chlebom.
Šalát delikates
– 500 g mäkkej salámy
– 2 väčšie cibule
– 1 kyslá uhorka
– 2 lyžice oleja
– 2 lyžice kečupu
– 1 lyžica vorčestrovej omáčky
– 3 lyžice horčice
– 2 majolenky
– ocot a cukor podľa chuti
Do menšieho hrnca dajte horčicu, olej, ocot, kečup, vočerster a trochu cukru. Zohrejte nad ohňom tak, aby sa cukor rozpustila všetko spolu dobre premiešalo ale nenechajte zmes vrieť. Odstavte a nechajte chladnúť. Zatiaľ nasekajte cibuľu na kocky, salámu na rezančeky a kyslú uhorku nadrobno. Pridajte majolenku, zmes z hrnca a všetko dobre premiešajte. Najlepšia chuť je na druhý deň keď sa schladí v chladničke.
Šunkový šalát light
– 200 g šunky
– 2 biele jogurty
– približne 80 g syra na strúhanie
– soľ, čierne korenie, citrónová šťava
Biely jogurt osoľte, pridajte trochu čierneho korenia, nastrúhaný syr na rezančeky a šunku nakrájanú na kocky. Podľa chuti pridajte citrónovú šťavu. Hodí sa k čerstvému chlebu alebo k rožkom.
Napísala: Zuzana Šusterová
FOTO: freedigitalphotos.net