Jablká- skvost a zároveň poklad prírody

Please enter banners and links.

„Jedno jablko pre zdravie, ďalšie pre krásu“ Túto vetu niekedy používala staršia generácia ľudí, naše babky, prababky,… Niečo na tom asi bude. Aj dnes lekári odporúčajú zaradiť jablko do denného jedálnička, najlepšie v surovej podobe.

 

 

Zázračné účinky

Jablko je známe tým že neobsahuje takmer žiadne bielkoviny , no napriek tomu má vysoký obsah vody, vitamínov, stopových prvkov, draslíka a až 30% vlákniny. Mnohé výskumy potvrdili že jablko ma excelentný očisťujúci a regeneračný  účinok na náš organizmus, čím podporuje odolnosť voči chorobám a má preventívny účinok. Jablká sú veľmi dobrými pomocníkmi aj pri hnačke. Je však dôležité rozlíšiť sladké a kyslé jablká. Zatiaľ čo sladké jablká majú stimulujúci účinok pri hnačke, kyslé jablká sa používajú pri zápche.

 

 

 

Jablkom ku kráse?

Vďaka antioxidantom pôsobí tento dar prírody na ľudský organizmus omladzujúco. Keďže ich konzumácia vyvoláva pocit nasýtenosti, využívajú sa aj ako výborný pomocník pri redukčných diétach. Jablká využíva aj kozmetický priemysel pri výrobe pleťových  kozmetických prípravkov vďaka obsahu AHA kyselín ktoré sú v jablkách prítomné. Ak chcete spraviť pre svoju pleť niečo prospešné tak napríklad samotné potretie tváre a dekoltu šupkou môže vašej pleti napomôcť získať svieži vzhľad na základe toho, že vnútorná šupka jablka pôsobí na pleť vyhladzujúco a osviežujúco.

 

Niekedy máme tendenciu vyhľadávať exotickejšie ovocie a zeleninu . Prečo ale nevyužiť blahodárne účinky ovocia ktoré máme na dosah a môžeme si ho vypestovať aj vlastnoručne v našej záhradke? Už v dávnych časoch bolo jablko symbolom zdravia a krásy , vyskúšajme teda  jeho účinky na vlastnej koži.

 Napísala: Lucia Šariková

FOTO: freedigitalphotos.net