Please enter banners and links.
Tvaroh je obľúbenou potravinou už niekoľko desiatok rokov a jeho popularita stále narastá. Nielenže je vynikajúci pri diétach, ale navyše aj skvelo chutí a jedlám dodáva ten správny šmrnc.
Vyrába sa z kravského mlieka ktoré sa tepelne ošetrí pričom sa zrazí kyselina mliečna. Aby bola jeho trvanlivosť predĺžená, tvaroh sa ešte termizuje. Výrobcovia ho triedia podľa sušiny a podľa množstva tuku v sušine.
Poznáme tri základné kategórie:
– tučný tvaroh (až 38 % tuku, 28 % sušina),
– mäkký tvaroh (vyrábaný z odtučneného mlieka; minimálne 23 % sušina),
– jemný tvaroh (iba 8 % tuku, 23 % sušina).
Táto skvelá pochúťka má niekoľko plusov pre ktoré by mala byť zaradená aj vo vašom jedálničku. Má nízku energetickú hodnotu (100 g = 527kJ), málo nasýtených tukov a v 100 gramoch nájdete až 28 g bielkovín čo je v preklade polovičná denná odporúčaná dávka. A aby toho nebolo málo, je ľahko stráviteľný takže nezhrešíte ak si ho dáte na večeru. Mnohí lekári ho tiež odporúčajú ako prevenciu pred osteoporózou nakoľko má vysoký obsah vápnika.
Krémový tvaroh je predurčený na slané nátierky a ovocné krémy. Skvelo chutí s jogurtom alebo kyslou smotanou či nasekanou pažítkou. Hrudkový sa zas používa namiesto syra. Nahrádza ho pri posypaní cestovín, je nenahraditeľný do palaciniek ako chutná plnka spolu s vajíčkom a hrozienkami. Ricotta je v podstate nízkotučný srvátkový syr, no aj napriek tomu ho považujeme za chutný tvaroh. Obsahuje na 100 g okolo 509 kJ. Vynikne v sladkých koláčoch a v pikantných chuťovkách. Obľúbený moderný Cottage Cheese patrí k sladkým syrom a niektorý ho teda považujú mylne za tvaroh. Jeho energia je 432 kJ v 100 gramoch. Je úžasný ako nátierka, náplň do zeleniny a vynikne ako príloha k mäsu a zemiakom.
Na záver treba spomenúť Mascarpone – prírodný syr ktorý na prvý pohľad vyzerá ako delikátny jemný tvaroh. Podáva sa namiesto masla, je vhodný tiež do sladkých krémov. Aj keď je veľmi chutný netreba zabúdať na jeho obsah energie: 100 gramov obsahuje až 1 900kJ.
Napísala: Zuzana Šusterová
Foto: Internet