Please enter banners and links.
Francúzsky čokoládový kmeň, nórsky losos a česká sviatočná sekaná – tomu iste neodoláte. Doprajte si počas týchto Vianoc tie najlepšie špeciality podľa predlôh pravých gurmánov.
Dobrú chuť!
Vianočný čokoládový kmeň á la France
(pre 8 osôb)
Na cesto: 100 g práškového cukru, 100 g hladkej múky, 5 vajec, 1 balíček vanilínového cukru
Krém: 100 g kryštálového cukru, ½ kávovej šálky vody, 3 vaječné žĺtky, 250 g masla, 100 g horkej čokolády, 2 ml kávového extraktu
Postup pre roládu
Štyri žĺtky vymiešajte s vanilínovým a práškovým cukrom. Aby boli vajcia viac krémové pridajte jedno celé vajce a pomaly do zmesi vmiešavajte preosiatu múku. Na záver zľahka vmiešajte sneh vyšľahaný zo štyroch bielkov. Stierkou zmes rovnomerne naneste na papier na pečenie a na plechu pečte asi desať minút v rúre predhriatej na 200 stupňov. Po upečení vyberte z plechu na stôl a hneď prekryte kuchynskou utierkou lebo keď sa cesto na roládu jemne zaparí bude sa dať ľahšie zrolovať.
Postup pre maslový krém
Vodu s cukrom priveďte do varu a vytvorte hustý akoby sirup. Tento horúci sirup vlejte do vaječných žĺtkov a miešajte metličkou do vychladnutia. Pridajte zmäknuté maslo a zmiešavajte ho do hmoty kým nezískate jemnú a hladkú krémovú konzistenciu. Potom vzniknutý krém rozdeľte na dve časti – jedno ochuťte kávovým extraktom (zo silného espressa) a druhú rozpustenou čokoládou.
Konečná fáza
Z piškótového plátu odstráňte papier na pečenie a naplňte ho pozdĺž kávovým krémom. Zrolujte do rolády a odrežte väčší koniec aby ste ho mohli prilepiť krémom ako halúzku. Celú roládu potrite čokoládovým krémom a dozdobte podľa fantázie do tvaru kmeňa s kôrou.
Nórsky údený losos
(pre 4 osoby)
Ingrediencie: 300 g údeného nakrájaného lososa, 50 g kyslej smotany, 1 PL kapár, kôpor, ružové korenie, biele korenie, soľ, citrón, 1 PL extra panenského olivového oleja
Postup
Spodok taniera alebo misy na ktorej chcete servírovať lososa potrite olivovým olejom a vyložte jemne nakrájanými plátkami lososa. Z papiera vytvorte lievik a naplňte ho smotanou ochutenou soľou, kvapkou olivového oleja a bielym korením. Z tejto hmoty vytvárajte pásiky dekorované do ľubovoľných tvarov. Na lososa naukladajte kapary, ružové korenie, kôpor a približne do stredu polovicu citróna. Na záver jemne pokvapkajte olivovým olejom aby ste získali ligotavý lesk. Podávajte napríklad s maslovými hriankami.
Česká sviatočná sekaná
Ingrediencie: 1 kg bravčového mäsa, 500 g hovädzieho mäsa, 200 g bôčika, 2 vajcia, 1 cibuľa, 5 strúčiky cesnaku, 1 lyžica soli, ½ lyžica čierneho korenia, ½ majoránky, 3 rožky, strúhanka
Postup
Bravčové a hovädzie mäso dvakrát pomeľte v mlynčeku na mäso spoločne s cibuľou. Takto vytvorenú zmes zmiešajte s cesnakom, soľou, čiernym korením, majoránkou a rožkami namočenými v mlieku. Zmes zahustite podľa potreby strúhankou a utvorte v rukách akoby šišky ktoré poprášite strúhankou. Položte na pekáč, podlejte vodou a pečte v rúre zakryté pokrievkou alebo alobalom asi tak 90 minút. Potom pekáč odkryte a dopečte sekanú tak, aby bola dozlatista. Najlepšie je podávať so zemiakovou kašou a čerstvou zeleninou.
Napísala: Zuzana Šusterová
FOTO: freedigitalphotos.net