Please enter banners and links.
Prečo by ste mali strácať čas pečením a dlhou prípravou zákuskov keď môžete vyčarovať maškrty aj bez toho? Nechajte sa tieto Vianoce zlákať našimi dobrotami a prekvapte seba aj svoje okolie novými chuťami.
Špice
(asi 60 kusov)
300 ml vody
4 lyžice rumu
50 g práškového cukru
1 balíček vanilínového cukru
100 g sušeného mlieka
50 g čokolády
2 lyžičky kakaa
200 g mletých detských piškót
100 g najemno pomletých orechov
1 balíček detských piškót
180 g mliečnej rozpustenej čokolády alebo polevy
V miske zohrejte vodu, pridajte rum, práškový cukor, vanilínový cukor a sušené mlieko. Všetko spolu premiešajte. Čokoládu rozpustite vo vodnom kúpeli alebo v mikrovlnnej rúre. Piškóty rozmixujte v mixéry na malé kúsky. Rozpustenú čokoládu pridajte do zmesi v miske, vmiešajte kakao a mleté piškóty. Znovu premiešajte a vsypte ešte pomleté orechy. Hmotu dajte do ozdobovača a ozdobujte touto zmesou detské piškóty tak, aby vznikali špičky. Potom ich polejte rozpustenou čokoládou a dajte do chladu.
Kocky s orechmi a čokoládou
(asi 50 kusov)
170 g pistácii v celku
100 g olúpaných mandlí
20 g masla a ešte maslo na vymastenie formy
600 g horkej čokolády
200 g mliečnej čokolády
200 g jadier vlašských orechov
Mandle nasekajte a zmiešajte s pistáciami. V panvici zohrejte maslo a mandľovo-pistáciovú zmes zľahka opečte. Kým to bude chladnúť zatiaľ vymastite formu a vyložte ju papierom na pečenie. Horkú aj mliečnu čokoládu polámte na menšie kúsky a rozpustite ich vo vodnom kúpeli nad parou. Vmiešajte mandľovo-pistáciovú zmes a nasekané vlašské orechy. Masu potom rovnomerne rozotrite do pripravenej formy, nezabudnite uhladiť povrch. Dajte stuhnúť do chladničky aspoň na dve hodiny a po vychladení krájajte na kocky ktoré môžete naukladať napríklad aj do papierových košíčkov.
Šikovné tiramisu v pohári
(asi 8 pohárov)
500 g syra mascarpone
1 balenie talianskych piškót, najlepšie podlhovasté
10 PL vaječného likéru
1 téglik smotany na šľahanie
1 šálka silnej kávy
1 PL kakaového prášku
práškový cukor
Mascarpone rozmiešajte s práškovým cukrom a vaječným likérom. Do hmoty pridajte vyšľahanú smotanu a zľahka premiešajte. Piškóty uložte do misy alebo do dezertných pohárov a zľahka polejte kávou. Navrch naneste krém a opäť poukladajte piškóty a polejte kávou. Zakončite vrstvou krému ktorú posypete kakaom. Dajte dobre vychladiť do chladničky aspoň na tri hodiny.
Jednoduché kokosové guľky
40 g masla
120 g práškového cukru
50 g strúhaného kokosu
30 g kakaa
1 bielko
Zmäknuté maslo vytrepte s práškovým cukrom do peny. Pridajte strúhaný kokos, kakao, bielko a všetko premiešajte. Zo vzniknutej hmoty vytvarujte malé guľky ktoré obalíte v strúhanom kokose. Hotové guľky dajte stuhnúť do chladničky a potom ich môžete naukladať do papierových košíčkov.
Napísala: Zuzana Šusterová
FOTO: freedigitalphotos.net