Please enter banners and links.
Leto sa pre mnohých končí už v auguste, no aj september vie byť krásny, slnečný a na posedenie pri grile priam ideálny. Síce sa vraví, že grilovanie patrí mužovi my vieme, že veľký podiel na príprave má často práve žena. Vyskúšajte jednoduché marinády a maslá, ktoré vám ponúkneme v tomto článku a uvidíte, že i starý recept čo ste doteraz používali vie chutiť po novom.
Dobrú chuť!
Marinády (kuracie krídelká)
Kuracie krídelká patria k najčastejšie grilovaným kúskom mäsa pretože skvele chutia a sú rýchlo hotové. Nasledujúce tri marinády sú jednoduché na prípravu – očistené kuracie krídelká iba vložte do pripravenej marinády (všetky uvedené ingrediencie zmiešajte spolu) a nechajte marinovať aspoň dve hodiny.
Americká marináda:
- sladký kečup, vinný ocot, hnedý cukor, pretlačený cesnak, soľ, mleté čierne korenie, mletá sladká paprika
Čínska marináda:
- kúsok jemne nasekaného zázvoru, ryžové víno, sójová omáčka, hnedý cukor, soľ, mleté čierne korenie, papriková pasta, jemne nasekaná čerstvá vňať koriandra
Medová marináda:
- med, plnotučná horčica, hrubo nasekané oriešky, sójová omáčka, jemne nasekané huby podľa chuti
Zázračné maslo
K mäsu sa neodmysliteľne hodí maslo – dodá mu jedinečnú chuť. Stačí kúpiť obyčajné kvalitné maslo a dodať mu chuť podľa seba. Vymenované prísady zapracujte do mäkšieho masla a vložte do chladničky kde stuhne. Na grile ním potom potierajte mäsko.
Pikantné maslo #1:
- 125 g masla, 2 lyžičky sekaných kapary, 2 – 3 sekané menšie sardely, 1 rozdrvený strúčik cesnaku, 1 lyžička citrónovej šťavy, 2 pomleté sušené rajčiny, mleté čierne korenie, soľ
Pikantné maslo #2:
- 100 g masla, 1 lyžička sardelovej pasty, 1 lyžička jemne nasekaného zeleného petržlenu
Francúzske maslo:
- 100 g masla, 1 lyžica francúzskej horčice, soľ, štipka bieleho mletého korenia, 1 lyžica bieleho vína
Cesnakové maslo:
- 250 g masla, 10 pretlačených strúčikov cesnaku, jemne nasekaná pažítka, soľ, mleté čierne korenie
Petržlenové maslo:
- 125 g masla, 4 lyžice jemne nasekanej petržlenovej vňate, soľ
Bylinkové maslo:
- 125 g masla, lyžica sekanej pažítky, zelený petržlen, estragón, 1 lyžička plnotučnej horčice, soľ, čerstvo namleté mleté čierne korenie
Chrenové maslo:
- 100 g masla, 4 lyžice strúhaného čerstvého chrenu, 2 lyžice koňaku alebo brandy, soľ, citrónová šťava
Šampiňónové maslo:
- 100 g masla, 100 g pokrájaných šampiňónov podusených v 100 ml bieleho vínka, soľ, mletá rasca
Cesnakovo-cibuľkové maslo:
- 0,5 hrnčeka masla, 3 lyžice jemne nasekanej zelenej cibuľky, 1 lyžička soli, 1 lyžička prelisovaného cesnaku
Lososové maslo:
- 50 g jemne mletého alebo naškriabaného údeného lososa (môže byť aj nepravý v oleji), 150 g masla, citrónová šťava
Maslo so šalotkou a nivou:
- 4 vrchovaté lyžice masla, 2 lyžice strúhanej nivy, 2 lyžice sekanej zelenej cibuľky, 2 lyžičky sekanej zelenej petržlenovej vňate, soľ, mleté čierne korenie