Výber novej práčky

Please enter banners and links.

Pri kúpe si treba všimnúť viacero rozhodujúcich „detailov“, pretože práve v nich je schovaná úspornosť vody alebo energie. Medzi jednotlivými modelmi je dobré porovnávať otáčky, spotrebu vody a funkcie uľahčujúce pranie.

 

Energetická trieda

Od 20. 12. 2011 sú povinné energetické štítky ktoré vám majú uľahčiť orientáciu a samotnú kúpu spotrebiča. Energetická trieda je označená veľkým tlačeným písmenom kde najvyššia kategória A+++ predstavuje úsporu energie až o 30 percent. Okrem spotreby elektrickej energie si však treba všímať aj spotrebu vody ktorá sa pri jednotlivých práčkach výrazne líši.

 

Kapacita objemu bielizne

Kapacita udáva maximálnu hmotnosť bielizne ktorú práčka zvládne na jedno pranie vyprať. Štandardne sa pohybuje od troch do osem kíl; priemerná štvorčlenná domácnosť si vystačí s kapacitou šiestich kíl. Ak bývate sama postačia vám tri kilá, ak ste s partnerom mali by vám stačiť štyri kilá. Samozrejme, je to na vašom uvážení.

Spolu s kapacitou je nutné hodnotiť aj efektivitu prania. Tá je hodnotená od písmen A po G, pričom A je najkvalitnejšie vypraná bielizeň.

 

Otáčky

Platí pravidlo, že čím sú otáčky odstreďovania vyššie tým suchšiu bielizeň z práčky vytiahnete. Na druhej strane však netreba zabúdať, že prádlo bude nielen suché, ale i viac pokrčené. Jemnejšiu bielizeň sa teda odporúča prať pri nižších otáčkach.

 

Práčka + sušička

Práčka a sušička v jednom plní šikovnú funkciu spotrebiča 2 v 1. Ušetríte nielen priestor nakoľko dva spotrebiče už nebudú nutné, ale aj čas za ktorý by ste bielizeň museli prekladať z práčky do sušičky. Všetko však má aj svoje nevýhody. pomerne rýchlo suchá dávka prádla si vyžiada svoju daň v podobe vyššej spotreby vody a energie.

 

Plnenie zhora vs. plnenie spredu

To prvé, čo si budete musieť na novej práčke vybrať, je jej plnenie. Pri plnení spredu môžete využiť priestor na práčke k ukladaniu maličkostí. Navyše takáto práčka sa dá nielen šikovne zabudovať do kuchynskej linky, ale obvykle disponuje i väčšou kapacitou.

Plnenie zhora je výbornou voľbou v prípade, že máte málo priestoru. Práčka plnená zhora má jednu veľkú výhodu – umožňuje pranie prerušiť a doložiť zabudnutý kúsok bielizne.

 

Moderné vymoženosti

Skvelým vynálezom vo svete práčok je množstvová automatika. Pomocou citlivých senzorov a váženia vie sama práčka určiť množstvo bielizne a podľa toho prispôsobiť naberanie vody, teplotu, otáčky a dĺžku prania. Vhod padne aj funkcia odloženého štartu alebo ochrana proti pretečeniu. Samozrejmosťou je už detská poistka, uzamknutie dierok a krátke programy prania (polhodinové alebo 15-minútové).

Výrobcovia dokonca ponúkajú špeciálne modely práčok pre mužov. Tie majú automatické dávkovanie pracieho prostriedku.

 

Do budúcna…

Už dlhšie sa šušká o novej technológii prania, tzv. pranie bielizne v pare. Podľa odborníkov sú molekuly pary v porovnaní s vodou teplejšie, menšie a aktívnejšie. Vďaka týmto vlastnostiam by mali ľahšie preniknúť tkaninou a lepšie odstrániť špinu a škvrny z odevov.

Napísala: Zuzana Šusterová

FOTO: freedigitalphotos.net