Vypadávanie vlasov

Please enter banners and links.

Je úplne jedno, či máte vlasy krátke, dlhé, kučeravé, vyžehlené, šedivé alebo hnedé. Všetky vypadávajú a prerieďujú sa každý deň. Kedy je však dôvod na liečbu?

 

Príčiny vypadávania

U žien je padanie vlasov trochu iné ako u mužov – mužom postupne rednú na vrchu hlavy čo vedie k plešine, ženám vlasy väčšinou dočasne vypadávajú vo väčšom množstve. Na vine je najčastejšie zvýšený stres, nevhodná životospráva, popôrodné obdobie alebo užívanie liekov počas choroby. Vyčleneným prípadom je chronické vypadávanie vlasov ktoré môže spôsobiť napríklad hormonálna nerovnováha, poruchy štítnej žľazy a dedičnosť.

Vlasy môžu dočasne vypadávať viac ak je prijímaná nevyvážená strava, ste posledný mesiac chorá, chýba vám železo alebo len jednoducho vlasy mechanicky zaťažujete pevnými gumičkami a agresívnou kozmetikou. Skúste tieto faktory obmedziť a zvýšené vypadávanie by sa malo upraviť samo.   Nechajte vlasy trošku oddychovať, vymeňte kozmetiku a posilnite telo výživovými doplnkami ktoré telu poskytnú intenzívnu výživu a zároveň priaznivo ovplyvnia pokožku vlasov.

Navyše nie je žiadnym tajomstvom, že vlasy viac vypadávajú na jar a na jeseň.

 

Odborný zásah

Návšteva lekára je nutná ak vaše vlasy vypadávajú dlhší čas a viditeľne ubúdajú. Najčastejšie takéto problémy rieši dermatológ, no existujú aj trichológovia zo špecializovaných pracovísk kde sa zaoberajú problémami vlasov.

U niektorých žien bola zistená androgénna alopécia, čo v preklade znamená padanie vlasov vplyvom pôsobenia mužských hormónov. V tomto prípade sa podáva buď hormonálna antikoncepcia, alebo sa aplikujú rôzne špeciálne roztoky a lokálne liečivá s látkou minoxidil. Práve táto látka predlžuje rastovú fázu vlasov, podporuje rast a prekrvenie vlasovej pokožky.

Nič nie je stratené ani v prípade, že zlyhajú aj tieto metódy liečby. Pokiaľ sa aj naďalej objavujú plochy bez vlasov je možná operácia, pri ktorej sa autotransplantujú vlasy z miesta kde ich je viac na miesta s lisinou. Je to síce finančne náročná operácia, ale výsledok je veľmi efektívny.

 

…ešte niečo navyše

Skôr než sa pristúpi k radikálnejšej liečbe existujú aj podporné liečby. Známa je dermatologická terapia vlasovým stimulátorom v podobe profesionálneho vlasového lasera alebo lampy. Takáto metóda posilní bunkový metabolizmus a celkový rast vlasov. Tak sú vybavené niektoré dermatologické kliniky a vybrané ordinácie kožných lekárov.

Napísala: Zuzana Šusterová

FOTO: Stuart Miles