Využite dary jarnej prírody naplno!

Please enter banners and links.

Jar už môžeme cítiť všade vo vzduchu. Práve prebúdzajúca sa príroda ponúka množstvo užitočných byliniek a rastliniek využiteľných aj v našich domácnostiach. Nenechajte si ujsť najmä žihľavu, púpavu a podbeľ.

 

Žihľava

         Žihľava dokáže liečiť celá, teda nielen jednotlivé jej časti. Obsahuje vitamíny A, B, C a tiež minerálne látky. Pokiaľ ju nazbierate čerstvú stihnete z nej zužitkovať i železo. Listy tejto rastlinky ponúkajú chlorofyl, ktorý má protizápalové účinky na náš organizmus. Dokáže nielen dokonale čistiť krv, ale i liečiť močové cesty, zápaly dýchacích ciest či tráviace problémy.

Zbierať sa môže celá, avšak najčastejšie sa zberajú mladé časti žihľavy zvrchu do tridsiatich centimetrov, alebo len listy. Pri problémoch s pleťou vezmite hrsť listov a nechajte ich plávať v studenej vode počas celého dňa. Potom si touto vodou ponatierajte celú tvár. Ak máte chuť na čajík zalejte 2 čajové lyžičky žihľavových listov ¼ vriacej vody. Lúhujte asi tak päť minút, a potom sceďte. Pite ho výhradne len vlažný a bez cukru. Očistná kúra by mala trvať tri týždne. Pozor: listy nesmú byť zaliate prevarenou vodou; v opačnom prípade sa stratia významné látky.

 

Púpava

         Mladé listy púpavy ponúkajú vitamín C, koreň zas inulín, živicu, silice, steroly, kaučuk, meď, mangán alebo napríklad draslík. Púpava nielen dobre chutí, ale tiež pomáha pri cukrovke a je užitočná pri problémoch s metabolizmom. Zbiera sa predovšetkým koreň, príležitostne aj listy a len veľmi zriedkavo kvet. Koreň sa má zbierať ešte pred rozkvitnutím púpavy, lístky môžete kedykoľvek. Tak ako pri žihľave aj z púpavy môžete mať chutný čajík – jednu polievkovú lyžicu listov zo žihľavy a jednu polievkovú lyžicu púpavy zalejte teplou, nie prevarenou vodou, a nechajte lúhovať.

Populárny sirup z púpavy urobíte rýchlo a jednoducho – štyri hrste púpavy vhoďte do jedného litra studenej vody a nechajte pomaly zovrieť. Potom nechajte počas celej noci odstáť a ráno do tohto odvaru vsypte jedno kilo cukru spolu s citrónom nakrájaným na plátky. Bez pokrievky dajte hrniec opäť na sporák a zahusťujte pomaly na miernom ohni. Nielen že je takýto sirup chutný a netradičný, ale taktiež čistí žalúdok a podporuje naše trávenie.

 

 

Podbeľ

         O podbeli je známe, že lieči astmu, kašeľ a má schopnosť omladzovať pleť. Zbiera sa práve v tomto období; na jar kvety kým nie sú celkom rozkvitnuté a v lete zas iba listy. Z dvoch čajových lyžíc kvetov zaliatych ¼ litra vriacej vody pripravíte po desiatich minútach lúhovania skvelý čaj. Nebojte sa smelo vypiť aj tri šálky denne, najmä pri liečbe kašľa.

Podbeľ oceníte i v prípade, že máte mastnú až uhrovitú pleť. Natrhajte si listy z podbeľa, pomliaždite ich na kašu a prikladajte pravidelne na tvár. Nechajte pôsobiť asi tak do dvadsať minút. Čerstvé listy sú vďaka obsahu zinku mimoriadne vhodné na rany či zápaly kože.

Napísala: Zuzana Šusterová

FOTO: freedigitalphotos.net