Vo forme s kávovinou

Please enter banners and links.

Dohadovanie sa o tom, či káva je, alebo nie je zdraviu prospešná, sa zdá byť ešte na dlhé lakte. Kedysi sa ale na našom území káva nepila vôbec. Buď pre to, že tu ešte nebola známa, alebo pre to, že vo vojnovom a medzivojnovom období bolo dôležité dovážať iné suroviny. Čo sa pilo vtedy a ako sa to odzrkadľovalo na zdraví ľudí?

Sila zŕn aj koreňov

Náhrada kávy, známa ako kávovina, je vlastne zmes jačmenných zŕn, špaldly, koreňa čakanky alebo cukrovej repy. To všetkého upraženého rovnako, ako sa pražia kávové zrná. U nás sú známe ako cigória (pražená čakanka) či melta (zmes praženej čakanky, jačmeňa a cukrovej repy). Rovnako na pultoch obchodov nájdeme aj kávoviny z praženej špaldly. V Amerike sa zas v medzivojnovom období pila káva z pražených žaluďov. Máte pocit, že takéto zmesi nemajú s kávou nič spoločné? Možno by ste boli prekvapené, ale farba, vôňa aj chuť zaliatej kávoviny sú s kávou veľmi podobné, niekedy až rovnaké. Preto existujú aj zmiešané kávy, ktoré v rôznych pomeroch obsahujú kávu aj kávovinu. Čím je ale kávovina taká špeciálna?

Samé dobré veci

Výhodou kávovín je, že neobsahujú kofeín a tým pádom ani neodvodňujú organizmus. Pre to na rozdiel od kávy ich možno zaradiť do pitného režimu dňa ako plnohodnotný nápoj, ktorý zaženie smäd a dodá nášmu organizmu dostatok tekutín rovnako, ako čaje. To znamená, že je jedno, či si dáte jednu šálku ráno, alebo pred spaním, či ju dokonca budete popíjať celý deň. V každej šálke kávoviny sa pri tom ukrýva veľké množstvo vápnika, niekoľkých druhov vitamínov B (najmä B6), vláknina a zdravé sacharidy. To všetko znamená, že kávovina je veľmi vhodná pri problémoch s trávením a žalúdočných vredov. Napomáha aktivovať tráviace procesy, pretože obsahuje vlákninu inulín. Tá pôsobí predovšetkým v hrubom čreve ako probiotikum. Vďaka vitamínom B napomáha pitie kávovín aj ku krvotvorbe, znižuje krvný tlak a posilňuje imunitný systém. Má aj čiastočné protizápalové účinky, preto je dobrá pri zápaloch tráviaceho traktu na uľavenie. Ďalej vysoký obsah vlákniny (aj inej, ako inulínu) podporuje celkovo náš imunitný systém. Okrem toho je kávovina aj zdrojom energie, takže ak zrovna aktívne cvičíte, určite si za šálku doprajte.

Ako si ju dať

Príprava kávovín sa od minulosti veľmi zmenila. Možno si niektoré pamätáte, ako babičky cedili vylúhovanú cigorku cez sitko. Dnes sú všetky druhy kávovín predávané buď ako jemný pražený prášok, ktorý sa po zaliati ľahko rozpustí, alebo ako instantná granulovaná kávovina podobne, ako bežná káva. Práškové treba rozmiešať v troche teplej vody a až potom zaliať. Instantné stačí rovno zaliať zovretou vodou a dochutiť. Kávoviny sú rovnako dobré studené, ako aj teplé. Možno ich dochutiť mliekom, alebo smotanou, správajú sa a chutia rovnako, ako káva.

Tip na pitie: Studená káva

Podľa bežného postupu si zalejeme kávovinu a pridáme mlieko (podľa chuti). Potom pridáme trochu zázvorového sirupu a 3 kocky ľadu. Takto pripravenú kávu necháme vychladnúť. Podávame zo šľahačkou posypanou škoricou na vrchu.

 

Ak máte radi aktívny a zdraví život, rozhodne by ste kávoviny ako cigóriu, alebo meltu mali zaradiť do vášho pitného režimu. Možno po čase zistíte, že niektoré vaše zdravotné problémy ustúpili, alebo sa celkovo budete cítiť omnoho lepšie!

Napísala: Lucia Zimanová

Foto: zole4