Recepty pre dojčatá (1. časť)

Please enter banners and links.

Časopisy sú preplnené receptami pre nás, dospelých. Hravo nájdeme minútky, recepty pre začiatočníkov, pochúťky z hovädziny a lahôdky na grilovanie. Aj kuchárske knihy sú plné bežných jedál, až niekedy nevieme čo uvariť z toho množstva lákadiel. Kníhkupectvá ponúkajú kuchárske knihy a knihy o zdravom stravovaní pre „veľkých“. Ale čo uvariť pre hladné malé dojča?

Bruško našej ratolesti má tiež chuť na niečo zdravé a chutné. Zaraďte do jedálnička niečo nové a skúste naše chutné recepty. Ponúkame vám recepty pre dojčatá. Všetky sú vhodné od ukončeného šiesteho mesiaca. Dobrú chuť!

Karfiolové pyré

Potrebujete:

–      2 až 3 ružičky karfiolu,

–      1 menší zemiak,

–      1 malú mrkvu,

–      materské (alebo dojčenské) mlieko,

–      1 uvarený vaječný žĺtok,

–      2 až 3 kvapky olivového oleja,

–      koliesko póru na ozdobenie.

Mrkvu a zemiaky očistite, nakrájajte na drobné kúsky a spolu s karfiolom dajte variť. Po uvarení vodu zlejte, pridajte mlieko, uvarený vaječný žĺtok, kvapky olivového oleja a rozmixujte to na hladkú kašu. Na ozdobenie použite pór.

Tekvicová polievka

Potrebujete:

–      100 g tekvice,

–      2 PL pohánky,

–      1 uvarený vaječný žĺtok,

–      2 a 3 kvapky olivového oleja,

–      štipku petržlenovej vňate,

–      200 ml dojčenskej vody.

Ošúpte tekvicu, nakrájajte ju najemno, zalejte dojčenskou vodou a uvarte. Pohánku uvarte zvlášť. Po uvarení ju zmiešajte s tekvicou, pridajte nastrúhaný vaječný žĺtok, pokvapkajte olejom a ozdobte štipkou petržlenovej vňate.

„Granadír“

Potrebujete:

–      1 väčší zemiak,

–      1 mrkvu,

–      1 PL cestovín,

–      olivový olej,

–      petržlenovú vňať.

Zemiak dajte variť spolu s mrkvou, cestoviny uvarte osobitne. Po uvarení zemiak s mrkvou roztlačte vidličkou a primiešajte nadrobno nakrájané uvarené cestoviny. Na záver ozdobte vňaťou.

Kašička z krupice

Vhodné od ukončeného ôsmeho mesiaca!

Potrebujete:

–      2 polievkové lyžice detskej krupice,

–      4 dl dojčenského mlieka,

–      10 g rastlinného tuku alebo masla.

Mlieko necháme zovrieť a za stáleho miešania pomaly pridávame krupicu. Varíme asi 10 minút. Hotovú krupicu polejeme rozpusteným tukom alebo maslom. Ak varíme z materského mlieka, krupicu najskôr uvaríme vo vode a po uvarení vmiešame materské mlieko. Ak sa vytvoria hrudky, vyšľaháme ju.

Kaša s morčacím mäsom

Vhodné od ukončeného šiesteho mesiaca!

Potrebujete:

–      1 väčší zemiak,

–      2 až 3 ružičky brokolice,

–      2 PL mlieka (materského/dojčenského),

–      50 g morčacieho mäsa,

–      olivový olej,

–      dojčenskú vodu.

Morčacie mäso varte vo vode asi 15 minút, pridajte nadrobno nakrájaný zemiak a brokolicu. Po uvarení vodu zlejte a pridajte mlieko spolu s dvoma až troma kvapkami oleja. Nakoniec podľa chuti dieťaťa roztlačte vidličkou alebo rozmixujte.

Hustá zeleninová polievka

Vhodné od ukončeného šiesteho mesiaca!

Potrebujete:

–      1 zemiak,

–      1 mrkvu,

–      1 petržlen,

–      2 ružičky brokolice,

–      1 kaleráb,

–      200 ml dojčenskej vody,

–      1 uvarený vaječný žĺtok,

–      2 až tri kvapky olivového oleja,

–      1 PL ryže,

–      petržlenovú vňať.

Očistenú a dôkladne umytú zeleninu pokrájajte na malé kúsky, pridajte ružičky, ryžu a domäkka uvarte v dojčenskej vode. Uvarenú zeleninu roztlačte vidličkou, vmiešajte natvrdo uvarený žĺtok. Na záver pokvapkajte olejom a ozdobte vňaťou.

Chutná zemiaková kaša s mrkvou

Vhodné od ukončeného šiesteho mesiaca!

Potrebujete:

–      140 g zemiakov,

–      40 g mrkvy,

–      10 g rastlinného ryku,

–      rascu,

–      2 polievkové lyžice dojčenského mlieka.

Zemiaky očistíme a umyjeme. Pokrájané na kocky dáme spolu s rascou variť do vriacej vody. Uvarené zemiaky scedíme, roztlačíme s mliekom a vyšľaháme na jemnú kašu. Do horúcej kaše pridáme nastrúhanú mrkvu. Môžeme pridať olivový alebo slnečnicový olej.

Napísala: Zuzana Šusterová

Foto: federico stevanin