Piliere jedálnička: toto naozaj potrebujeme (1. časť)

Please enter banners and links.

Všade nájdete články o tom, čo by sme mali alebo nemali konzumovať. Čo však naše telo naozaj potrebuje? V tejto prvej časti si priblížime olivový olej, špenát, vajíčka, ryby, červenú papriku a nezabudneme ani na paradajky.

 

Paradajky

         Paradajkám sme sa už síce venovali v nasledujúcom článku http://mnau.sk/paradajky/ , no opakovanie nezaškodí. Svojím zložením chránia proti bujneniu rakoviny, takže by na našom tanieri rozhodne nemali chýbať. Kupujte však len tie voňavé a výrazne červené.

 

Olivový olej

         Žiaden olej nie je nikdy tak dobrý ako olivový. Je totiž bohatý na antioxidanty a vitamín E ktorý dokáže chrániť naše bunky pred poškodením voľnými radikálmi. Navyše vie vďaka kyseline olejovej bojovať s cholesterolom v krvi. Olivový olej má však ešte jednu obrovskú prednosť oproti ostatným olejom – bol mu nameraný vysoký bod zadymenia čo je teplota pri ktorej sa rozkladá olej a produkujú sa toxické látky. Pre vysoký bod je mimoriadne vhodný na vysmážanie.

 

Špenát

         Špenát obsahuje mnohé živiny, stopové prvky, minerálne látky a vitamíny. Aj napriek dohadom obsahuje predsa len istú dávku železa, ktoré sa podieľa na prenose kyslíka krvou k bunkám. Špenát má tiež dosť vysoký obsah draslíka; ten zas reguluje vysoký krvný tlak, srdcovú činnosť a hospodárenie tela s vodou.

 

Vajíčka

         O vajíčkach sa vraví, že pokrývajú najširšie spektrum nutričných požiadaviek nášho tela. Sú zdrojom ľahko stráviteľných bielkovín, ďalej obsahujú kvalitné tuky a vitamíny A, D, E, B. Z minerálnych látok vo vajíčkach nájdete fosfor, zinok, draslík, vápnik a železo. Aj napriek troche cholesterolu sú pre nás prospešné.

Ryby

         Ryby majú dve hlavné výhody – sú ľahko stráviteľné vďaka čomu ich môžu spokojne konzumovať aj ľudia s tráviacimi ťažkosťami, a obsahujú veľa bielkovín. samozrejmosťou sú nenasýtené mastné kyseliny znižujúce riziko ochorení srdca a ciev.

Mali by sme ich upravovať varením v pare, alebo na nepriľnavej panvici spolu s olivovým olejom. Na škodu nie je ani kratšie pečenie v rúre.

 

Červená paprika

         Tento druh papriky má antioxidačné účinky chrániace náš organizmus pred bujnením zhubných nádorov. Navyše má práve červená paprika šokujúco až 4 krát viac vitamínu C než citrusy, pričom nie je vôbec kyslá. Z jej predností treba ešte spomenúť fakt, že chráni črevá spolu s obehovým systémom.

Napísala: Zuzana Šusterová

FOTO: freedigitalphotos.net