Myslíte si , že destilované pivo je fantázia? Tak sa mýlite

Please enter banners and links.

Už dávno existuje myšlienka toho, ako sa mení voda na víno, ale dá sa premeniť pivo na whisky? Znie to bláznivo, tak aká je teda pravda?

Možno ste to už aj vy počuli, že práve whisky je v podstate destilované pivo. V istom zmysle je to pravda. Obe sú vyrobené z kvaseného obilného zrna, ktoré ak destilujete, dostanete whisky. Ako to teda naozaj je?

Odpoveď spočíva v zložitosti procesu fermentácie. Asi každý výrobca piva si stojí za tým, že v procese varenia piva je až 90% o čistení. Väčšina pivovarníkov sa snaží o to, aby sa baktérie a mikroorganizmy dostávali do piva len v kontrolovanom množstve a stave. Jedným zo spôsobov, ako to dosiahnuť, je poriadne variť slad predtým, ako sa fermentujú, aby sa zabili všetky pretrvávajúce divé kvasinky alebo baktérie, ktoré by mohli znehodnotiť proces výroby piva.

Na druhej strane výrobcovia destilátov sú oveľa menej dôsledný pri prevencii pred baktériami a mikroorganizmami. Mnohé liehovary, aspoň v Škótsku, používa drevené umývadlá, ktoré je prakticky nemožné dôkladne vyčistiť v porovnaní s oceľou alebo keramikou. Aj napriek tomu vieme, ako je škótska whisky preslávená po celom svete.

Teraz ale k samotnému procesu. Počas fermentácie sa mení úroveň aktivity každej z týchto populácií mikroorganizmov. Napríklad počas prvej časti fermentácii môžu niektoré kvasnice pracovať tak, že menia cukor na etanol.

V priebehu času sa však tieto kvasinky spomaľujú, čo je zapríčinené veľkým množstvom alkoholu a začínajú zomierať, čo je často dôsledkom toho, že slove preberá kyselina mliečna. Hoci to môže nepriaznivý vplyv na pivo, je to vlastne to, čo potrebujú výrobcovia alkoholu, pretože neskoré štádium kvasenia kyselinou mliečnou je dôležité pre rozvoj chuti whisky. Takže whisky kaša, dokonca viac ako pivo, je produktom viacerých druhov kvasiniek a baktérií, ktoré spolupracujú a tvoria jeden veľký proces tvorby whisky.

Fermentácia je veda, ktorá je tak zložitá, že ju môžete študovať a dostať za to aj titul. To je však asi lákavé už len pre ozajstných nadšencov na výrobu alkoholu. Pre ostatných je asi vhodnejšie keď si len vychutnajú dobrý rum alebo iný kvalitný alkohol.

Reklamný článok