Metabolický syndróm

Please enter banners and links.

Udržanie ideálnej váhy nie je len otázkou estetiky a sebavedomia, ale najmä nášho zdravia. V celosvetovom meradle dochádza k epidémií nadváhy a obezity spôsobenej našim nezdravým životným štýlom. Potraviny, ktoré konzumujeme majú obrovskú energetickú hodnotu, ale čo sa týka výživovej hodnoty platí tu presný opak. Mnohí pracujeme v sedavých zamestnaniach, prepravujeme sa neustále v dopravných prostriedkoch a aj malé množstvá fyzickej aktivity sa postupne vytrácajú z nášho denného režimu. Logickým dôsledkom týchto zmien v našom životnom štýle oproti našim predkom je nárast telesnej hmotnosti a s ňou spojené zdravotné riziká a obtiaže, ktoré môžu výrazne zasiahnuť do nášho života práve vtedy keď to najmenej očakávame.

V našej strave sa nachádza nadmerné množstvo sacharidov a tukov, konzervačných látok, čerstvé potraviny sú na okraji záujmu. Pri hektickom spôsobe života mnohí preferujú rýchle, kalorické a instantné jedlá, ktoré navodia veľký ale krátkodobý pocit sýtosti. Touto stravou narúšame fungovanie nášho metabolizmu a keďže nespracujeme obrovské množstvá prijatej energie, ukladá sa nespracovaný cukor v našom tele vo forme tuku. Najnebezpečnejším tukom je práve tzv. viscerálny tuk, ktorý sa ukladá v oblasti brucha a v okolí brušných orgánov. Toto nahromadenie tuku môže následne viesť k metabolickému syndrómu.

Tento pojem sa objavil už v 50-tych rokoch minulého storočia, do povedomia sa však viac dostáva koncom 70-tych rokov. Už v tej dobe si vedci všimli súvislosť medzi obezitou lokalizovanou v hornej časti tela a výskytom niektorých chorôb. Synonymami tohto pojmu sú názvy „syndróm X“ a syndróm inzulínovej rezistencie. V súčasnosti sa toto ochorenie definuje ako súbor rizikových faktorov, ktoré predisponujú k vzniku diabetu a kardiovaskulárnych ochorení. Rôzne vedecké a zdravotnícke organizácie zaviedli špecifické kritéria pre diagnostiku tohto chorobného stavu, v hlavných bodoch sa však zhodujú.

  • Obvod pásu u mužov > 102 cm , u žien > 88 cm
  • Zvýšená hladina tukov ( konkrétne triglyceridov ) v krvi – nad 1,7 mmol/L
  • Znížená hladina tzv. dobrého HDL cholesterolu  – pod 1 mmol/L u mužov a pod 1,3 mmol/L u žien.
  • Zvýšený krvný tlak – nad 130/85
  • Zvýšená hladina cukru v krvi nalačno – nad 5,6 mmol/L

Rizikovými faktormi pre rozvoj tohto ochorenia je práve spomínaná nadváha, obezita, stres, vyšší vek, sedavý životný štýl, diabetes, koronárne ochorenia, reumatické ochorenia a ďalšie.

Pri zaužívanom spôsobe stravovania, sedavom zamestnaní a hodinách strávených pri televízií a počítači je nepríjemnou realitou fakt, že štvrtina obyvateľov priemyselne rozvinutých krajín trpí metabolickým syndrómom a naša krajina tiež neprispieva malou mierou. Štatistiky sú nemilosrdné, u osôb s týmto ochorením je riziko ochorení srdca minimálne dvojnásobné a riziko rozvoja cukrovky až sedemnásobné.

Zásadným spôsobom však môžeme naše šance zlepšiť. Rozhodnutie zmeniť svoj jedálniček alebo výrazne znížiť hmotnosť je veľkou príležitosťou ako zmeniť kvalitu nášho života a doslova omladnúť o niekoľko rokov. Či už sú to ľudia s nadváhou alebo miernou obezitou alebo ťažšie prípady, ktoré s týmto stavom neúspešne bojujú, dnešná obezitológia a výživoví poradcovia ponúkajú riešenie vo forme nízkokalorických diétnych režimov.

Prvou uvedenou a rokmi osvedčenou metódou je Cambridge Diet pochádzajúca z Veľkej Británie. Táto diéta využíva náhrady jedál vo forme rôznych ochutených tekutých suplementov a polievok. Produkty obsahujú vyvážené množstvo potrebných minerálov a vitamínov a mastných kyselín. Vďaka dostatočnej dávke proteínov nespôsobuje jej užívanie straty svalovej hmoty, ktorá nasleduje pri hladovaní. Cieľom je dosiahnuť v tele stav, keď sa primárnym zdrojom energie namiesto cukrov stávajú mastné kyseliny, teda zložky tuku. Organizmus pri týchto diétach prechádza do stavu ketózy, prijíma len malé množstva cukrov a dochádza k postupnej strate tukových zásob.

Prostredníctvom nízkosacharidovej diéty môžete plne nahradiť stravu, prípadne tieto suplementy kombinovať s klasickým jedlom, pri menej radikálnych diétach u osôb s nadváhou. Strata hmotnosti, ktorá sa dostavuje pri tejto diéte motivuje k udržaniu tohto stavu, zmene stravovacích návykov, uľahčuje telesný pohyb a zabezpečuje tak výrazne zlepšenie nášho zdravotného stavu a zníženie rizika vzniku metabolického syndrómu a pridružených ochorení.

Naše zdravie máme do istej miery vo svojich rukách. Rozhodnutím redukovať hmotnosť, zodpovedným prístupom k nášmu stravovaniu a aktívnejším trávením nášho voľného času urobíme pre náš organizmus, fyzickú a psychickú pohodu veľmi veľa.

 

Reklamný článok

FOTO: freedigitalphotos.net