Máte cholesterol? Zaberú nielen lieky!

Please enter banners and links.

Zvýšenú hladinu cholesterolu má čoraz viac žien no máloktoré vedia, že bojovať sa dá nielen liekmi. Pomôcť vám môže aj obyčajná mrkva či jablká.

Ako je už známe, v tele máme 2 typy cholesterolu: LDL (Low Density Lipoprotein) upcháva cievy a teda by sme ho mohli nazvať aj „zlým“ cholesterolom. Mali by sme udržiavať jeho množstvo v rozmedzí od 2,6 do 3 mmol/l. Jeho protikladom je HDL (High Density Lipoprotein) ktorý je pre naše zdravie dôležitý. Jeho hladina by mala byť nad 1,3 mmol/l.

Prejdime však k domácim liekom. V časoch, keď neboli liečivá tak populárne ako dnes, si ľudia pomáhali tým, čo bolo doma. A zaberalo to. A my aj napriek tomu, že sa na cholesterol liečime tabletkami, nemáme zabudnúť na pomocníkov zo špajze.

Mrkva okrem toho, že pomáha očiam obsahuje aj pektín vďaka ktorému znižuje cholesterol. Už dve mrkvy denne vám blahodárne prospejú. Jej účinky posilníte kapustou.

Okrem tejto pomocníčky sú tu strukoviny spolu so sójou. Tá obsahuje lecitín ktorý rozpúšťa cholesterol. Vďaka konzumácii sóje sa vaša hladina cholesterolu upraví až o jednu pätinu. Rovnako zdravé sú aj ryby. Ich mastné nenasýtené omega-3 kyseliny vám pomôžu znížiť riziko infarktu o 40 až 70 % pri konzumácii rýb 3 – 4 krát za týždeň.

Aj keď konzumácia cesnaku či cibule nie je vhodná na obed, keď už nie ste s kolegami nepotrebujete úplne svieži dych. Doprajte si aspoň jednu cibuľu denne – odmenou vám budú mladé cievy a výkonné srdce. Navyše, cibuľa rozpúšťa zrazeniny. Alebo dochuťte jedlo rozpučeným cesnakom ktorý necháte odstáť aspoň 10 minút. Za ten čas sa v ňom aktivujú účinné látky a tie posilnia vaše cievy a znížia v nich tlak.

O olivách a olivovom oleji sa toho vie veľa. Tentoraz z neho potrebujete kyselinu linolovú ktorá bezpečne bráni vzniku krvných zrazenín.

Dávate si na raňajky obilniny? Ak áno je to ďalší krok k zlepšeniu cholesterolu. Obilniny totiž obsahujú látky ktoré nedovoľujú škodlivým tukom prejsť do krvného obehu. Vhodná je najmä vláknina z ovsa.

Nielen chutné ale aj zdravé je jablko na desiatu – obsahuje pektín. Dve až tri jabĺčka denne znížia váš cholesterol až o 10 %.