Domáce kompóty

Skúste nálevy s alkoholom alebo octom a určite nebudete ľutovať. Nasledujúce recepty sú náročnosťou jednoduché, no zároveň mimoriadne chutné. Vyskúšate!

 

Slivky s rumom

5 kg sliviek

1 kg kryštálového cukru

250 ml rumu

štipka kyseliny citrónovej

Do hrnca dajte rozvariť cukor s 250 ml vody. Do takto vriaceho sirupu dávajte po častiach slivky a ihneď ako prasknú ich vyberte a nechajte schladiť. Neskôr ich naložte do umytých a čistých pohárov. Šťavu, v ktorej ste slivky varili ešte krátko znova povarte a zmiešajte s kyselinou a rumom. Nálev nalejte na slivky a poháre ihneď uzavrite.

 

Broskyne v rume

8 zrelých broskýň

1 limetka

1 vanilkový struk

60 g kryštálového cukru

800 ml bieleho rumu

Broskyne sparte vriacou vodou, nechajte odkvapkať, ošúpte ich, rozštvrtite, zbavte kôstok a nakrájajte na hrubšie plátky. Limetku umyte v horúcej vode, osušte a nakrájajte na tenké kolieska. Vanilkový struk pozdĺžne prekrojte a porežte na malé kúsky. Broskyne, limetky, vanilku a cukor rozdeľte do umytých čistých pohárov, zalejte rumom a dobre uzavrite. Na studenom a tmavom mieste nechajte odležať cca 6 týždňov.

 

Marhule v octe

1 kg marhúľ

300 ml bieleho vínneho octu

100 ml rumu

200 g kryštálového cukru

1 vanilkový struk

2 klinčeky

½ škoricovej tyčinky

Marhule sparte vriacou vodou, nechajte odkvapkať, ošúpte, rozpoľte a vykôstkujte. V hrnci prevarte ocot, rum, 200 ml vody, cukor, vanilkový struk, klinčeky a škoricu. Marhule rozdeľte do umytých patentných pohárov a zalejte octovým nálevom. Dobre uzavrite a pred použitím nechajte aspoň 2 týždne odležať na chladnom a tmavom mieste.

 

Marhuľový kompót a marhuľovica

800 g vykôstkovaných marhúľ

sóda bikarbóna

4 ČL pomôcok na konzervovanie

625 ml vody

2 ČL kyseliny citrónovej

140 g kryštálového cukru

8 PL marhuľovice

Marhule rozštvrtite a rozdeľte do čistých zaváracích pohárov. Do každého pohára nasypte štipku sódy bikarbóny a lyžičku pomôcky na konzervovanie. Vodu povarte s kyselinou citrónovou a cukrom tak dlho, až sa cukor úplne rozpustí. Cukrový roztok nalejte na marhule, do každého pohára pridajte 2 PL marhuľovice a poháre uzavrite. Trochu nimi potraste, postavte ich do plechu na pečenie ktorý ste už predtým naplnili do výšky 2 cm horúcou vodou, a vložte do spodnej polovice rúry predhriatej na 95 stupňov. Zavárajte 60 minút. Po zavarení nechajte vychladnúť pri izbovej teplote. Skladujte na tmavom a suchom mieste.

Napísala: Zuzana Šusterová

FOTO: freedigitalphotos.net